fbpx

На Калущині за кошти бюджету куплять шифер, щоб полатати дахи, які побив град

Суспільство 15:38, 08.05, 2015

У сільських радах Калущини створені комісії для актування збитків, які завдала людям стихія, що днями пройшла районом. У районі планують підтримати постраждалих від негоди матеріально. Наразі районна влада збирає відомості від сільських рад і планує просити допомоги в області.

Як повідомляв КУРС, днями на Прикарпатті пройшли сильні зливи із градом. Великі льодяні кулі, подекуди розміром з горіх, завдали людям значних збитків. Особливо потерпів Калуський район. У Голині град наробив лиха щонайменше у кожному п’ятому господарстві.

Окрім Голиня, постраждали ще, як мінімум, п’ять сіл Калуського району, каже заступник голови Калуської РДА Віктор Гільтайчук, передають Вікна.

З його слів, у районі зв’язалися з усіма сільськими радами Калущини, щоб отримати дані про збитки від стихії. Адже, каже Віктор Гільтайчук, до прикладу, Ріп’янська сільська рада не подала збитків, а в селі у школі град розбив три вікна.

Нині на допомогу Калущині приїхав і представник з ОДА. Відтак, у районі будуть готувати документи на область із запитом на фінансову допомогу постраждалим від стихії.

"Також є усна домовленість про виділення коштів із резервного фонду районного бюджету", – каже Віктор Гільтайчук.

У першу чергу у районі надаватимуть компенсацію збитків закладам соціальної сфери – садкам, школам, ФАПам та амбулаторіям. У другу чергу  мешканцям району. Компенсацію  лише на пошкоджені покрівлі та вікна.

Учора, запевнив посадовець, побував у селах району. І відзначив, що град побив вікна там, де були старі дерев’яні. Склопакети, переважно, не пошкоджені.

Загалом, каже Віктор Гільтайчук, усі будинки мали б бути застраховані, проте він зустрів тільки один застрахований будинок  у Сівці Калуській.

З резервного фонду районного бюджету, каже Віктор Гільтайчук, допомогу виділятимуть не коштами, а матеріалами. Тобто за кошти резервного фонду закуплять листи шиферу. Наразі уточнюють ціни. За попередніми даними, лист шиферу коштує 150-170 гривень. За кошти резервного фонду, каже Віктор Гільтайчук, планують придбати близько 1000 листів шиферу.

"Ми за вчорашній день тільки по школах та садках нарахували потребу у такій кількості шиферу",  каже Віктор Гільтайчук.

Від стихії постраждали мешканці сіл Кропивник, Кадобна, Сівка Калуська, Пійло, Голинь і частково Тужилів. Є поодинокі випадки й у інших селах. Відтак у Калуській РДА чекають на остаточні дані від сільських рад.

Тим часом у районній раді запевняють: резервний фонд  для допомоги людям. А галузі освіти і культури мають свої кошторисні призначення, за які можуть проводити ремонти у школах, садках, амбулаторіях. Про це "Вікнам" повідомив заступник голови Калуської районної ради Сергій Твардовський.

На початок року резервний фонд районного бюджету становив близько 2 млн гривень. Після кількох перерозподілів там залишилося у межах 300 000 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: