fbpx

На обласному конкурсі пасажирських перевезень не виявилося охочих обслуговувати сім маршрутів

Суспільство 14:27, 09.02, 2017

В Івано-Франківську проходить обласний конкурс на перевезення пасажирів автомобільним транспортом.

На конкурс подалися 62 перевізники, вони предендують на 63 маршрути, повідомив член конкурсної комісії, керівник напрямку прийому документів Роман Гавриляк. При цьому на 7 маршрутів по області не заявився жоден перевізник. Не знайшлося охочих працювати на напрямках до Болехова та в окремі села Тисменицького (як-от Колодіївка та Пшеничники), Надвірнянського, Косівського районів. 

"Є маршрути з райцентру до обласного центру – тут є пасажиропотік, добрі дороги, переважно загальнодержавного значення. А є маршрути з обласного чи з районного центру в села на відшибі, де треба їхати по дорогах, які за царя Гороха ремонтувалися, – пояснює, чому є непопулярні маршрути у перевізників, Гавриляк. – Ми одночасно проводимо конкурсні комісії і в районах, тому можемо сказати, що маємо проблему – люди від’їздили термін, на який уклали договір, і далі на маршрут не йдуть. Не хочуть продовжувати роботу. Перевізники рахують свою видаткову частину – це нормально, це їхня економічна діяльність, скільки треба щодня вкладати в автобуси, вигідно їм працювати чи не вигідно".

Один і той самий перевізник може мати на маршрутах у різні села різну видаткову частину і відповідно різний тариф – де 50-60 коп. за км, а де більше, пояснив член конкурсного комітету. Крупні перевізники – підприємства, де мають 50-60 маршрутів, здійснюють міжміські перевезення,  можуть обслуговувати і збиткові маршрути. Роблять це вони за рахунок прибуткових. Тому, наприклад, на калуському напрямку, де працюють 4 юридичні особи-перевізники, проблем з охопленням маршрутів не виникає. А там, де немає юридичних осіб, де людей возять приватники – а вони часто мають по одному-два маршрути,  ситуація критична.

"Одинаки-перевізники раніше працювали на цих маршрутах, тепер вони не подали документи на конкурс, значить, не хочуть продовжувати роботу, значить, їм не виходить. І ніхто інший з підприємств теж на ці маршрути поки що не подався",  зазначає Роман Гавриляк.

За його словами, це не означає, що мешканці сіл цих районів залишатья відрізаними від світу.

"У нас на обласному конкурсі присутні представники РДА області. Знаючи цю інформацію, вони будуть говорити з місцевими підприємцями в районі, будуть шукати способи залучати їх до перевезень  домовлятися з ними, якось заохочувати. На наступне засідання конкурсної комісії ми будемо окремо виносити ці напрямки. Можливо, до того часу хтось з перевізників виявить бажання взяти їх в роботу і подасться на конкурс",  розповідає, як може вирішитися проблема, спеціаліст.

"Працюватимуть" в районах із перевізниками, які обслуговують прибуткові маршрути, а це всі, що сполучають районні центри з Івано-Франківськом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: