fbpx

На обліку в обласному гепатологічному центрі перебувають понад тисячу прикарпатців

Суспільство 21:05, 28.07, 2016

Наразі на обліку в обласному гепатологічному центрі зареєстровані 1269 прикарпатців, які страждають на хронічні гепатити В і С та їхні змішані форми. Однак, як наголошує завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології ІФНМУ Олександра Пришляк, це число треба множити на 15, адже офіційна статистика є відносною. Реальна кількість хворих невідома.

28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом. Цей вірус забирає близько 3500 життів щодня, така статистика співставна лише зі смертністю від ВІЛ та туберкульозу. За даними ВООЗ, у світі налічується близько 2 мільярдів людей, інфікованих гепатитом В, 180 мільйонів – гепатитом С.

Одним із найгрізніших є гепатит С. Головна небезпека у тому, що гепатит С перебігає майже непомітно, допоки не виявиться вже кінцева стадія – цироз печінки, інформує прес-служба ІФНМУ.

Тобто людина може роками нічого не відчувати й не знати про недугу. Власне, через пізнє діагностування вірус гепатиту С і називають "ласкавим" убивцею.

"Гепатит С вже переріс у приховану епідемію. Чимало стереотипів та звичайна необізнаність населення ще більше ускладнюють критичну ситуацію, – зауважує доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Ігор Грижак. – Визначити це захворювання здатен лише спеціальний аналіз. Найчастіше хвороба виявляється під час випадкових клінічних досліджень, наприклад, обстеження донорів, вагітності або підготовки людини до планової операції". 

Поширенню гепатиту С в Україні неабияк посприяла АТО. Чимало солдатів-санінструкторів, лікарів, волонтерів, які допомагали пораненим, заразилися саме на фронті.

Нинішня прихована епідемія гепатиту С є також наслідком наркобуму кінця 1990-х років, коли серйозно постала й проблема ВІЛ/СНІДу. "На той час споживачі ін’єкційних наркотиків про стерилізацію шприців узагалі не думали, – розповідає Ігор Грижак. – З часом інформаційна пропаганда подіяла, і спалах як гепатиту С, так і ВІЛ-інфекції серед наркоманів помітно вщух. Натомість недуга поширилися на соціально адаптованих і часто успішних людей".

Гепатит С передається лише через кров, і найчастіше це відбувається під час переливання препаратів крові та використання нестерильного інструментарію. В Україні недостатньо уваги приділяють банальній, але дуже потрібній стерилізації інструментів.

До речі, статевим шляхом гепатит С передається значно рідше, ніж прийнято вважати, – лише до 5% таких випадків.

Іншим поширеним стереотипом є те, що, мовляв, хвора на гепатит С жінка не здатна народити здорову дитину. Це неправда. Як інформує Ігор Грижак, випадки передачі вірусу від матері до дитини не перевищують 5-10%. Також не забороняється грудне вигодовування малечі.

Чому й досі не знайдено вакцини проти цієї страшної інфекції? Річ у тому, що кожних 20-30 хвилин вірус змінює свою антигенну структуру. Загалом відомо щонайменше шість основних генотипів вірусного гепатиту С і понад 50 підтипів.

Не так давно в Україні почала діяти державна програма, яка безкоштовно забезпечує хворих на хронічні гепатити необхідними препаратами, адже лікування є дороговартісним. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: