fbpx

На Покутті відгуляв колоритний фест "Коломийка-2016"

Культура 21:22, 24.07, 2016

У селі Королівка на Коломийщині пройшов XIV Міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль "Коломийка".

Одне з головних завдань Міжнародного фольклорно-етнографічного фестивалю "Коломийка" – відтворити в обрядах коломийку, яка і є обов’язковою для виконання усіма колективами-учасниками.

Фестиваль заснований Коломийським районним відділом культури 1989 року. Проводиться раз на два роки. Мета заходу – розвиток та пошук різноманітних форм фольклору, звичаїв, традицій та обрядів краю, популяризація оригінальних автентичних творів, фольклорних колективів з різних регіонів України, пізнання етнографічних культур різних країн, виявлення самобутніх творчих колективів, окремих виконавців та майстрів декоративно-вжиткового мистецтва. 

Читайте також: За давніми фото відтворили унікальний покутський вінок з коломийського Корнича

Два роки тому вперше відбувся ХІІІ Міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль "Коломийка". Тоді у ньому взяли участь фольклорно-етнографічні колективи з Білорусі, Канади – ансамбль пісні і танцю "Вітер" та хореографічний колектив "Сопілка", з Росії і Молдови та колективи з різних областей України, в репертуарі яких зразки давнього українського фольклору та коломийки, а також майстри декоративно-ужиткового мистецтва.

Як писав КУРС, у рамках міжнародного фестивалю "Коломийка" презентували виставку хлібних виробів і у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського провели конференцію "Обрядовий хліб Коломийщини".

Особливістю цьогорічного фестивалю було те, що учасники та гості встановлювали рекорд масового виконання коломийки.

"Знаєте, от все було добре та гарно на фестивалі у Королівці, і смачно, і сито, і на зустрічі та дружні розмови багато, але… не можу не сказати. Ну скільки можна поруч зі народними митцями та майстрами, на роботи яких задивляєшся, милуєшся та чудуєшся, пускати торгувати спекулянтів-перекупників з усяким китайським непотребом? Про це постійно всі говорять та й…говорять та й…говорять. Ну не гонорово, коломийці, не гонорово, місцева владо! У вас є сотні гідних і дуже талановитих майстрів, яким є що показати і є що продати. Із такими сама нині зустрічалася, говорила, люди торгували, навчали різним ремеслам інших і тішилися, а поруч був ширпотреб  непотріб",  поділилася фестивальними враженнями франківська журналістка Анна-Сабіна Ружицька.

Фото – Сабіна Ружицка. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: