fbpx

На "Промприладі" відкрили відпочинковий цех урбан-фесту "Сеанс міського сканування". ФОТО

Суспільство 12:53, 17.08, 2017

Міжнародний урбан-фестиваль, який проходить в Івано-Франківську, відкрив нову локацію, яка функціонуватиме впродовж наступних трьох днів.

Відпочинковий цех розмістився на території, яка має в результаті реалізації проекту франківської платформи "Тепле місто" стати громадською. Поміж корпусами вже мертвих цехів заводу на одній із алей колишнього "Промприладу" встановлена сцена, яка одночасно є літнім кінотеатром. Ще один міні-кінотеатр розташований неподалік. На цих підмостках розгортаються всі головні події трьох вечорів відпочинкового цеху – лекції, диспути, кінопокази, музичні сейшни. Уздовж алеї до сцени облаштували лаундж-зону – вуличні меблі та павільйони із пивом та легкими закусками приймають публіку. 

Відпочинковий цех урбан-фесту "Сеанс міського сканування" починає роботу о 20.00 і завершує о 01.00 впродовж цих днів до 19 серпня включно. Вхід – з вулиці Сахарова. 

Учора, 16 серпня, відбулося відкриття нової локації. Представник Бюро німецького співробітництва у Львові Міхаел Енгель (GIZ) розповів і продемонстрував приклади перетворення закинутих промислових територій. За його словами, це стало тенденцією постіндустріального суспільства, в якому живемо. Досвід Словаччини, Німеччини, Румунії, як виявилося, може бути близьким для України і слугувати прикладом для розробки подібних проектів. Йдеться про перетворення таких територій, як "Промприлад", на виставкові центри та мюзік-холи, моли та майстерні, кінозали і універсальні території, де відбувається колаборація різних мистецьких цехів. 

промприлад

Програму продовжила відеоінсталяція документального фільму "Виробництво" Богдана Ославського, яка розповідала про теперішню роботу залишків "Промприладу". Працівники заводу та пенсіонери ділилися своїми жалями і марними сподіваннями, так, що увігнали нечисленних глядачів у стан, близький до депресії. 

Наступний кінопоказ українських короткометражок від MyStreetFilms-Рубіж "86" продовжив тему деградації і занепаду промислових гігантів в центрі та на сході країни, що закріпило думку про невідворотнє перетворення "Промприладу".

Як це може бути, глядачі відчули з Євгеном Філатовим: діджей запропонував high-джаз – і похмурі стіни, освітлені веселими різнокольоровими лампочками, перестали видаватися декораціями з апокаліптичних фільмів. 

Сьогоднішня програма Відпочинкового цеху на "Промприладі" обіцяє ще один урок від Німецького бюро співробітництва GIZ – досвід реконструкції житлових дворів у Львові. Музичний джем із залученням всіх охочих та перформанс "Ніч вогнів". 

"Ніч вогнів", фактично також мистецький джем, поєднає рух, музику і візуальне мистецтво. Опівночі весь цей драйв змінить тиша і звуки природи. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: