fbpx

На Прикарпатті браконьєри полюють вночі з тепловізорами, – голова УТМР

Суспільство 13:25, 16.03, 2016

Голова обласної організації УТМР Михайло Лущак розповів, що браконьєри на Прикарпатті стають агресивнішими і оснащуються найсучаснішим обладнанням.

На колегії обласної державної екологічної інспекції голова обласного УТМР Михайло Лущак повідомив, що третина усіх мисливців Прикарпаття входять в організацію УТМР. Товариству цього року виповнюється 95 років, воно економічно-стабільне.

"Співпрацюємо з екоінспекцією, спільно виїжджаємо на рейди. Турбує той факт, що в області почався масовий відстріл дичини у нічний час. Браконьєри використовують нарізну зброю і тепловізори", – розповів Лущак.

Він натякнув, що браконьєрів нерідко покривають сільські голови. 

"Голова сільради – ще той мисливець, він завжди знає, хто злодій", – сказав Лущак.

За його словами, УТМР має ресурси, щоб проводити рейди, але без екоінспекції і громадськості проблему не вирішити. Лущак каже, що в ресторанах Івано-Франківська та в Карпатах з'явилися дичина і цінні види риб. "Звідки їм взятися?"  риторично запитує Лущак.

Михайло Лущак також розповів про сутички з браконьєрами, які трапилися останнім часом. Так, у Тлумацькому районі за зайця браконьєри підстрелили єгеря УТМР. На щастя, чоловік залишився живий. Інший випадок: зубний лікар з Долини з синами, які теж працюють стоматологами, незаконно підстрелив трьох кабанів. Випадок задокументовано, але справу досі не передали до суду.

Лущак закликав екоінспекцію до активнішої співпраці із залученням громадськості. Начальник обласної екоінспекції Ігор Стефурак зазначив, що інспекція справді може делегувати повноваження інспекторів на громадських засадах. Але застеріг, що трапляються випадки, коли зловмисникам просто потрібні посвідчення для зловживань. Аби мінімізувати такі ризики, громадські інспектори щоквартально повинні звітувати. Втім, зазвичай, за словами Стефурака, вони отримують посвідчення і зникають. 

Як повідомляв КУРС, інспектори обласної держекоінспекції через брак фінансування не мають змоги чергувати у районах, не забезпечені формою і навіть найпростішими спецзасобами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: