fbpx

На Прикарпатті говорили про енергоефективні екотехнології

Суспільство 20:31, 31.03, 2015

За підтримки Івано-Франківських облдержадміністрації та обласної ради, Інституту розвитку міста "Новий Івано-Франківськ" на Прикарпатті відбулася науково-практична конференція на тему: "Енергоефективні екотехнології України".

Як зазначив заступник голови облдержадміністрації Володимир Кушнір, в області є певні напрацювання щодо використання енергоефективних джерел енергії, інформує КУРС із посиланням на Івано-Франківську ОДА.

Зокрема, завдяки проведеній модернізації блоків на Бурштинській теплоелектростанції вдалося наростити виробничі потужності та зменшити обсяги споживання палива і викидів в атмосферу. На Калуській ТЕЦ в минулому році завершено переведення генеруючого обладнання на вугілля. Активно впроваджуються технології використання альтернативних та відновлювальних джерел енергії на підприємствах агропромислового комплексу, у деревообробній та будівельній галузях.

"В умовах дефіциту енергоносіїв питання збалансованого розвитку  енергетики України визначає незалежність нашої країни, − зауважив Володимир Кушнір. – У сучасних реаліях стратегічними завданнями можна визначити ефективне виробництво енергії, енергозбереження в усіх сферах та широке використання альтернативних і відновлювальних джерел енергії".

На переконання учасників конференції, питання щодо використання енергоефективних технологій є надзвичайно актуальним, і Прикарпаття у цьому плані має вагомий науково-технічний і виробничий досвід. Зокрема, ВО "Карпати" займається виготовленням енергозберігаючої продукції (енергозберігаючі світлодіодні світильники), яка є конкурентоспроможною на європейському ринку. В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу активно розробляються інновації у сфері енергозаощадження та енергоефективності. Науковці закладу розробили прилад для контролю за якістю природного газу.

На конференції йшлося також про використання енергоефективних технологій в агропромисловому комплексі. А це стосується виготовлення медичних препаратів для лікування хворих на цукровий діабет на основі топінамбуру та відновлення родючості ґрунтів.

На обговорення учасниками науково-практичної конференції було представлено ряд проектів щодо енергетичного використання біомаси та технологій "холодної плазми", а також альтернативних та відновлювальних джерел енергії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: