fbpx

На Прикарпатті хочуть запровадити екстрену медичну авіацію

Суспільство 15:45, 24.06, 2015

На Прикарпатті функціонують Центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, одним із головних недоліків яких є несвоєчасність надання допомоги населенню.

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Олег Гончарук під час зустрічі з представниками делегацій Польщі та Чехії щодо перспективи створення служби екстреної медичної авіації на Прикарпатті.

“Я дуже ціную зусилля Похмурського збудувати в області повноцінну екстрену систему медичної допомоги, але надання вчасної допомоги є проблемою. Вкрай незадовільним є надання термінової медичної допомоги”, – зазначив Олег Гончарук.

Гончарук висловив сподівання, що разом із партнерами з Чехії і Польщі вдасться налагодити авіаційну медичну допомогу. Доктор Роберт Галонзковський з Польщі зазначив, що Прикарпаття має стати візитівкою цього напрямку.

“Ми вже два роки співпрацюємо з центром екстреної меддопомоги на Прикарпатті і маємо такий оптимізм, що хочемо спробувати організувати і запровадити систему авіаційної меддопомоги. Хочемо, щоби Івано-Франківська область стала візитівкою в Україні в цьому напрямку”, – розповів Роберт Галонзковський.

Йдеться про запровадження в існуючу систему медичної допомоги на гелікоптерах.

Доктор Павел Мюллер з Чехії, бачить своє завдання в тому, щоби поділитися своїм досвідом.

“Хочу приєднатися до системи навчання працівників служби авіаційної допомоги, що її проводить колега з Польщі, і запропонувати наш досвід. Свого часу Чехія у медицині йшла тим самим шляхом, що тепер іде Україна. Службу авіаційної медичної допомоги ми заснували 25 років тому”, – поділився чех.

План роботи з відкриття на Прикарпатті служби авіаційної меддопомоги представлять через два місяці.

“З тим, як медична авіація буде влаштована, з яких джерел фінансуватиметься, будуть визначатися впродовж цих двох місяців. Швидше за все на показовому етапі залучатимуться міжнародні донори”, – сказав головний лікар обласного Центру екстреної медицини Володимир Похмурський.

За словами доктора Мюллера, є принципова домовленість, створена робоча група з місцевих спеціалістів та за участю міжнародних експертів.

“Є різні моделі влаштування. В Польщі  це державна структура, Чехія має приватну систему авіаційної меддопомоги. В Австрії, яка є третьою стороною в проекті і представник якої теж увійде в робочу групу, така система змішана”,  зауважив Мюллер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: