fbpx

На Прикарпатті планують відремонтувати дороги державного та місцевого значення за 900 мільйонів митних платежів

Суспільство 17:21, 23.06, 2017

На Прикарпатті в рамках експерименту за кошти перевиконання бюджету з митних платежів у сумі 900 млн грн цьогоріч планують провести ремонт 11 доріг державного та 9 місцевого значення. Втім, це лише прогнозована сума, на сьогодні в бюджеті наявні лише 54 млн грн.

Про це йшлося вчора на засіданні комісії з питань промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього господарства та ЖКГ.

На минулій сесії обласної ради до обласного бюджету зарахували перевиконання в розмірі 900 млн грн митних платежів. Як пояснює член комісії, депутат обласної ради від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ Ольга Федишина, відповідно до Бюджетного кодексу розподіл цих коштів здійснює ОДА, вона затверджує перелік доріг, які можуть бути відремонтовані. Цей перелік підлягає ще й погодженню Держагентством автомобільних доріг та комітетом Верховної Ради з питань бюджету. 

"ОДА такий перелік доріг визначила, отримала ці необхідні погодження. Формально цей перелік погоджують з трьома комісіями обласної ради: з питань промисловості, соціально-економічного розвитку та бюджетною. Однак можливості вносити зміни чи пропозиції до цього переліку комісії не мають. Було б правильно спочатку радитись з органами місцевого самоврядування, які добре знають потреби своїх виборців і стан доріг", – каже Федишина.

Як повідомив заступник начальника САД з фінансово-економічних питань Олександр Голод, 900 млн грн  це лише прогнозні показники, станом на сьогодні є лише 54,2 млн грн. 

"Залишається питання, яка сума буде фактично отримана до кінця року. Якщо ці 900 млн грн надійдуть не у повному обсязі, невідомо, яким чином розподілятимуть митні кошти",  коментує Ольга Федишина.

Депутат звернула увагу, що в пропонованому переліку пріоритетними визначені дороги державного значення, на місцеві хочуть виділити лише 170 млн грн: "На ці дороги завжди виділяють дуже мало коштів. Загальна їх протяжність 3390 км, за ці 170 млн грн планують відремонтувати лише 20 км". 

Ольга Федишина відзначила позитивний момент: у переліку є дороги Яблунів – Делятин та Івано-Франківськ – Надвірна, на ремонт яких пропонується спрямувати 37 і 50 мільйонів гривень відповідно. З приводу ремонту цих доріг до керівництва області та САД неодноразово звертались народний депутат Юрій Дерев’янко та Ольга Федишина.

"Ці дороги у катастрофічному стані, актуальність і необхідність проведення ремонту дороги Яблунів – Делятин полягає ще й у тому, що вона є транспортною артерією, яка з’єднує селище Делятин та села Заріччя, Чорний Потік, Білі Ослави та Чорні Ослави, які в найближчому майбутньому можуть увійти до складу Делятинської ОТГ",  наголошує Федишина.

Як відомо, експеримент будівництва доріг за митні платежі впроваджується в Україні з 1 вересня 2015 по 1 січня 2018 року, минулого року в ньому брали участь лише 4 області, цьогоріч він поширився на всю Україну.

"Зважаючи на успішні результати областей, де вже цей експеримент впроваджувався, сподіваюсь, що  держава піде на його продовження на наступні роки", – відзначає Федишина.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: