fbpx

На Прикарпатті поголів'я худоби зменшилось майже на 20 тисяч голів

Суспільство 19:22, 06.02, 2015

В Івано-Франківській області в особистих селянських господарствах (ОСГ) у 2014 р. різко зменшилось поголів'я великої рогатої худоби (ВРХ).

"За останніми статистичними даними, відбувся різкий спад поголів'я худоби. Загалом в області чисельність поголів'я впала на 19,7 тис. голів або на 10,4%. У трьох районах цей показник становить від 17 до 27%. Тобто один із районів майже на 30% зменшив поголів'я худоби", – повідомила директор департаменту агропромислового розвитку (АПР) Івано-Франківської ОДА Марія Савка на нараді з питань розвитку АПК, передає УНН.

При цьому вона уточнила, що спад поголів'я худоби відбувся в ОСГ, а сільгосппідприємства зберегли поголів'я на рівні минулого року і навіть збільшили його на 5,4%.

"Разом з тим є райони, де спад поголів'я відбувся як в особистих селянських господарствах, так і у сільгосппідприємствах. І це дуже тривожний момент. Проблема є, нам треба ставити її на порядок денний і вирішувати",  наголосила М. Савка.

Тому вона зазначила, що основним стратегічним напрямком розвитку агропромислового комплексу області у цьому році є залучення інвестицій у тваринницьку галузь, а також створення сільськогосподарських кооперативів і вирощування органічної продукції.

У департаменті АПР вважають основною причиною спаду поголів'я худоби в ОСГ те, що перестала працювати державна програма з надання дотацій населенню на утримання молодняка ВРХ.

На 1 січня 2015 р., в Івано-Франківській області усі категорії господарств утримували 169,1 тис. голів ВРХ, що майже на 20 тис. голів менше, ніж на аналогічну дату минулого року. У тому числі корів  106, 6 тис. голів, а це на 10,3 тис. голів менше.

При цьому агроформування утримують 11,8 тис. голів ВРХ або на 600 голів більше, із них корів  3,9 тис. голів або на 100 голів більше, як у минулому році.

Середній надій на 1 корову у 2014 році в області становив 4754 кг.

На Прикарпатті нараховують 260 тис. ОСГ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: