fbpx

На Прикарпатті пройшов хірургічний форум

Здоров'я 16:16, 28.10, 2016

У м. Яремче на базі ІФНМУ пройшов ІІІ Прикарпатський хірургічний форум. Досвідом та інноваціями в хірургії обмінювались фахівці міста, області, України та закордону.

Провідні хірурги України спілкувалися на теми, присвячені сучасним методам лікування підшлункової залози, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, інформує прес-служба ІФНМУ.

Учасниками конференції стали кілька сотень науковців, зокрема професорка зі Львова Ніна Бойко, яку знають як першопрохідця операцій з ендокринної хірургії (наднирників) у Західній Україні, та професор Сергій Шаповал, який очолює відділення трофічної виразки у Запоріжжі й саме цим досвідом ділився під час засідань. Про бойову хірургічну травму, її ускладнення, аналіз, тактику, починаючи від поля бою і закінчуючи військово-клінічним центром, йшлося у доповіді завідувача кафедри травматології-ортопедії ЛНМУ ім. Данила Галицького Ігоря Трутяка.

Головний організатор заходу, завідувач кафедри хірургії ІППО Олександр Пиптюк зазначив, що вже традиційно конференція збирає метрів хірургії і таким чином всі учасники отримують найцінніше – досвід своїх колег.

Про важливість взаємонавчання й особливості професії міркував професор кафедри хірургії стоматфакультету ІФНМУ Михайло Гончар:

"В руках хірурга – життя. І хірургія певною мірою екстремальна, бо завжди знаходиться на вістрі життя і смерті. Ця галузь стрімко розвивається, з'являються нові методики, інструментарій. Проте нас вчили так: операція – це 50%, а інших 50% – це виходжування хворого, яким би сучасним не був інструментарій".

За словами професора, потужними школами хірургії є львівська, запорізька, проте і франківцям є чим гордитися.

"Хоча з пересадкою нирки справа просувається надто повільно, проте на відкритому серці наші вже оперують, і операції з трофічної виразки в нас на голову вище, ніж деінде, – говорить професор. – Особисто я пишаюся всіма своїми учнями. А дехто з них мене вже переріс, як, наприклад, професор Василь Скрипко, який оперує щитоподібну залозу так, як я не вмію".

До речі, цьогоріч на конференції ендокринна секція представлена вперше, і саме Василь Скрипко був її головуючим. Очевидною була зацікавленість у темі, бо часу на запитання від аудиторії не вистачало.

Професор кафедри хірургії ННІ ПО, голова правління Івано-Франківського осередку Асоціації хірургів України Михайло Шевчук зауважує, що за останній час значного розвитку набула малоінвазивна хірургія, яка є менш травматичною для пацієнтів. Хоча в цьому керунку українська медицина дещо відстає від рівня розвитку в західноєвропейських країнах. Причина – не в фахівцях, а в браку коштів для надсучасної апаратури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: