fbpx

На Прикарпатті абсолютним рекордсменом з передчасної політичної агітації є "Свобода", – КВУ

Політика 11:56, 10.09, 2015

Сотні білбордів, тривалі телеефіри та приблизно мільйон примірників газет ще до офіційного початку виборчої кампанії використала політична партія "Свобода" для своєї реклами на Прикарпатті. У Комітеті виборців України назвали "Свободу" безумовним рекордсменом з політичної агітації за обсягом і витратами.

Представники Івано-Франківської обласної організації КВУ оприлюднили звіт про спостереження за політичними заходами та рекламою до початку виборчого процесу в Івано-Франківську та області. 

1

 Голова обласної організації КВУ Максим Лисюк

КВУ провела моніторинг заходів, які здійснювалися за підтримки політичних партій та рухів, а також здійснила аналіз зовнішньої реклами, на якій присутні ознаки агітації, логотипи та інші зовнішні атрибути, що використовуються різними політичними партіями для підвищення впізнаваності та актуалізації в інформаційному просторі. Дослідження зроблено до офіційного старту виборчого процесу.

Активісти ІФОО "КВУ" виявили чимало фактів з ознаками агітації: зустрічі представників політичних партій з виборцями, проведення прес-конференцій, розважальних заходів, участь представників політичних партій у святкових подіях, приурочених до загальнодержавних святкувань, а також в акціях у дворах житлових будинків, інших громадських місцях.

КВУ зафіксував велику кількість різноманітної друкованої продукції (настінні календарі, велико- та малоформатні афіші, єврофлаєри, інформаційні брошури та буклети, листи з привітаннями з релігійними та загальнодержавними святами та вітальні листівки з днем народження), яка розповсюджувалася серед населення міста шляхом наклейки на інформаційних тумбах, дошках оголошень та інформаційних стендах громадсько-політичних організацій.

На жаль, кажуть в КВУ, є численні випадки розміщення такої продукції на електричних опорах, деревах, огорожах, стінах будинків, автобусних зупинках та інших не встановлених для цих потреб місцях.

Оцінити кількість такої продукції доволі складно, оскільки її видів є багато. Часто на такій продукції відсутні вихідні дані, зокрема тираж. Активісти КВУ зробили низку запитів у підприємства, що займаються виготовленням та розміщенням реклами, і, судячи з отриманих відповідей, можна зробити ряд обчислень та висновків.

Так, згідно з інформацією, наданою КВУ однією з місцевих друкарень, вартість цифрового друку 1000 афіш формату А3 складає близько 5400 грн без врахування вартості розповсюдження; а вартість 10 000 буклетів євроформату – 7540 грн; інформаційної брошури тиражем 10 000 шт., в залежності від кількості сторінок в ній, – від 11 500 грн до 39 360 грн; вартість конверта з листівкою – від 2,5 грн до 5 грн в залежності від форми розповсюдження.

В місті Івано-Франківську за останній місяць політичні партії встановили агітаційно-інформаційні намети. Найбільше з політичною символікою було таких наметів: партій "УКРОП", "Свобода", "Народний Контроль", "Самопоміч", "ВОЛЯ", а також намети від народного депутата України Олександра Шевченка.

Важливою складовою інформаційної політичної реклами є присутність білбордів та сіті-лайтів з символікою політичних партій.

Одними із перших з’явилися білборди із символікою ВО "Свобода" – починаючи з привітань мешканців міста з "Новим Роком та Різдвом Христовим" та з "Великоднем" і аж до сьогодні, пізніше до них долучилася білборди із символікою партії "УДАР", "Народний Контроль", "ВОЛЯ", а також білборди від народних депутатів Прикарпаття Олександра Шевченка та Ігоря Насалика.

Абсолютним чемпіоном з реклами на бордах є ВО "Свобода": за цей період партія розмістила не менше 210 площин, наступними з великим відривом стали білборди від народних депутатів Прикарпаття Олександра Шевченка та Ігоря Насалика, яких було розміщено не менше 35 площин кожного, та з символікою "УКРОП"  45 площин.

На початку вересня було додатково проведено моніторинговий зріз по наявності зовнішньої політичної реклами в місті Івано-Франківськ. Було виявлено такі білборди з символіками політичних партій:

ВО "Свобода" – 45; "УКРОП" – 27; "Батьківщина" – 15; "ВОЛЯ" – 15; "Наш Край" – 12; "Народний Контроль" – 10; "Українська Галицька Партія" – 7; "Відродження" – 3; іменні білборди: Ігор Насалик – 33; Олександр Шевченко – 17.

Сіті-лайтів з символіками політичних партій:

"Українська Галицька Партія" – 10 сіті-лайтів; "Наш Край" – 5 сіті-лайтів

Згідно з отриманою на запит КВУ інформацією, вартість розміщення комерційної реклами на білборді в залежності від місця розташування рекламної площини ставить від 2000 грн до 3000 грн, а для політичної реклами ціна починається від 3000 грн. Вартість розміщення сіті-лайту в середньому 750 грн.

Масово розповсюджуються інформаційно-агітаційні матеріали під виглядом газет, часто в них інформація про тираж або взагалі відсутня, або виглядає неправдоподібно малою.

2

"Свобода" до офіційного старту виборчої агітації поширила в Івано-Франківську не менше мільйона примірників газет та іншої друкованої продукції. Вартість одного рекламного набору  1 грн без доставки. 

Ці матеріали розповсюджуються як через агітаційні намети, так і поквартирно. До цих матеріалів прикріплено флаєра, буклети та дорхенгери, які часто є дорожчими за примірник інформаційного листка.

Для прикладу, вартість 10 000 примірників повноколірного інформаційного листка (газети) складає 3400 грн.

Вартість одного рекламного набору (газета, буклет, дорхенгер) складає не менше 1 гривні, без вартості доставки.

В період до початку виборчого процесу, згідно з вихідними даними, які є в примірниках цих газет, можна судити про наступне:

– матеріалів з символікою ВО "Свобода" надруковано не менше 1 000 000 примірників, окремо існує примірник газети "Свобода Івано-Франківськ", що вийшла тиражем не менше 550 000 примірників;

– матеріалів з символікою "Самопоміч" надруковано не менше 330 000 примірників;

– матеріалів з символікою «Батьківщина» надруковано не менше 120 000 примірників;

– матеріалів з символікою "Солідарність" надруковано не менше 100 000 примірників;

– газета "Столиця Карпат" має сумарний тираж не менше 65 000 примірників;

– матеріалів з символікою "УКРОП" надруковано не менше 31 000 примірників;

– матеріалів з символікою "Народний Контроль" надруковано не менше 18 000 примірників газет.

Варто відмітити про присутність політичних сил в телеефірному просторі. Протягом останніх трьох місяців спостерігалася системна присутність представників ВО "Свобода" та "Народний Контроль". Телепередачі за участю представників ВО "Свобода" виходили в ефір як мінімум тричі на тиждень на двох телеканалах. "Народний контроль"  щоденно по буднях. Представники інших політичних організацій з’являлися фрагментарно.

Слід також відзначити значну присутність Всеукраїнського об’єднання "Успішна Країна". З її емблемою було виявлено 14 білбордів та інформаційний намет, де роздавалися флаєри та проводилося опитування на тему "Чому я голосую?".

Цікаво, що на запит КВУ місцеві телеканали прислали довідки про відсутність агітації в ефірі. 

Як пояснив голова обласного КВУ Максим Лисюк, такі аналіз і моніторинг дуже потрібні, щоб згодом співставити реальні витрати із задекларованими. "Виборці мають знати, коли, хто і як їх дурить",  каже Лисюк. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: