fbpx

На Прикарпатті розпочинають вакцинацію від раку шийки матки

Здоров'я 15:44, 23.10, 2016

Прикарпаття стало третьою областю, де розпочинають щеплення дівчаток 13–14 років для профілактики раку шийки матки.

Як повідомила головний епідеміолог департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної держадміністрації Марія Бойко, на закупівлю вакцини з обласної програми "Здоров’я Прикарпаття 2013–2020" виділено 380 тисяч гривень. Першим 340 дівчаткам дворазове щеплення проводитиметься безкоштовно.

За словами головного позаштатного спеціаліста з онкопатології Степана Долика, на Прикарпатті щороку виявляють понад 130 нових випадків раку шийки матки, 15 відсотків жінок помирають протягом першого року, за смертністю це захворювання на другому місці після раку молочної залози. Проте упередити захворювання можна завдяки вакцинації і цитологічному скринінгу.

Наразі в Україні вакцинація проти папіломавірусу не входить до обов’язкового календаря щеплень, зазначає головний обласний акушер-гінеколог Володимир Дзьомбак. Тепер її починають проводити у Дніпропетровській, Черкаській та Івано-Франківській областях. Тим часом у 70 країнах такі щеплення є обов’язковими, а за вакцину від цього захворювання присуджено Нобелівську премію.

В Івано-Франківську також провели мультидисциплінарну конференцію на цю тему для спеціалістів різної спеціалізації – від сімейних лікарів до онкологів, а також розпочинають просвітницьку кампанію серед населення. Таку ініціативу прикарпатців підтримує і ЮНІСЕФ, інформує радіо Свобода

Наступними роками на вакцинацію від раку шийки матки теж виділятимуть кошти з обласної програми.

Протягом 2015 року внаслідок різних різновидів раку в Україні померло понад 404 тисячі людей – майже кожен тисячний мешканець держави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: