fbpx

На Прикарпатті в селі Дора відреставрували вітраж Матінки Божої

Культура 13:44, 26.04, 2017

Франківський художник Роман Бончук разом з командою реставраторів відновив старовинний вітраж у церкві села Дора – образ Матінки Божої.

Профінансував роботи Благодійний фонд Олександра Шевченка «Новий Івано-Франківськ» на прохання сестер-монахинь з Дори Вікторії та Іванни, що звернулась до нардепа з допомогою, передає прес-служба Фонду.

Вітраж Божої Матінки був створений більше 30-ти років тому за класичною технологією свинцевої спайки. Найбільший недолік цієї технології – це руйнація під впливом кислотних дощів. Такі вітражі потребують догляду та реставрації щоп'ять років.

Як розповіли сестри-монахині, вітраж Матінки Божої після його створення жодного разу не реставрувався.

Протягом майже трьох місяців команда реставраторів працювала над відновленням вітража.

«Частково замінили вибите та пошкоджене скло, почистили поверхню та усунули деформації», – розповідає реставратор Валерій Федоряк.

Ці роботи є дорогими, потребують значних інвестицій та часу. Окрім реставрації, як розповів керівник проекту Роман Бончук,  вітраж «одягнуть».

«Щоб зберегти  вітраж та захистити його від зовнішнього впливу, по завершенні реставрації його розташують в склопакетах. Хочу наголосити, що зараз дуже багато профанацій – імітацій вітражів (мальованих чи друкованих), які мають малий термін зберігання і не несуть ту духовну, культурну та естетичну складову заради якої вони робляться», – зазначає Роман Бончук.

Оновлений вітраж планую перевезти з монастиря у Дорі до каплички у Дземброню.

Митці зазначають, що питання відновлення вітражів – це питання збереження культурної спадщини цілої нації. Чимало вітражів, які потребують реставрації та відновлення, є і в Івано-Франківську.

«Багато старовинних кам’янок в місті мають вхідні двері в під’їзд з вітражами. Це окраса міста і в тому числі привабливість його архітектури для туристів. Так само є старовинні вітражі в храмах та просто в міських будинках. Якщо їх відреставрувати, отримаємо додаткову окрасу Івано-Франківська», – ділиться думками Валерій Федоряк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: