fbpx

На Прикарпатті відновлюють випуск мінеральної води "Верховинська"

Економіка 13:55, 13.09, 2016

У Верховинському районі на Івано-Франківщині виявили 100 джерел мінеральної води. Досліджена тільки десята частина.

Перший так званий купелевий заклад у селі Буркут був відкритий ще в позаминулому столітті, за часів Австро-Угорщини. Відомо, що мінеральна вода "Буркут" за своїми властивостями нічим не поступається славнозвісній "Боржомі".

Читайте: "Жива залізна вода": Буркут століття тому був знаменитим карпатським курортом

Як писав КУРС, зовсім недавно працівники НПП "Верховинський" в урочищі Штефулець облаштували мінеральне джерело "Буркут".

Подібні властивості має джерело природно-столової мінеральної води "Верховинська". Це джерело знайшли випадково – в середині 1970-х трест "Львівнафторозвідка" вишукував вуглеводні і пробурив у Верховині скважину на 675,5 м. Та зі свердловини вдарив не нафтовий фонтан, а мінеральна вода.

Свого часу це джерело використовував завод мінеральних вод "Буркут", а потім – підприємство ТзОВ "Новотех" із Івано-Франківська, пишуть "Верховинські вісті". Та вже близько 20 років мінеральна вода просто стікає у річку.

Зараз джерельною мінеральною водою користуються місцеві жителі. Також приїздять туристи, щоби випити склянку води та набрати у пляшки.

Кілька років тому взялися за пошук інвестора, який би взявся випускати верховинську мінералку. Як каже генеральний директор ТзОВ "Верховинський завод мінеральних вод "Буркут" Любов Процюк, майже вирішені всі технічні питання, виготовлена проектно-кошторисна документація, проведена експертиза та отримано всі дозволи на виконання робіт.

Спеціальний дозвіл (ліцензію) ТзОВ "Верховинський завод мінеральних вод "Буркут" має отримати у жовтні цього року. 

Також є інвестор на спорудження заводу мінеральних вод.

Зараз у Верховині ведуться роботи з прокладання водопроводу для мінеральної води з джерела, довжина якого – 1875 м. Їх здійснює сертифікована фірма з Франківська ТОВ "Газсервіс-Станіслав". Вартість робіт – 1 млн 720 тис. 

Щодо відкриття власне заводу, то ця подія планується на весну наступного року. Біля свердловини обіцяють провести благоустрій та збудувати за межами санітарної зони бювети, де споживатимуть воду всі охочі.

1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: