fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • На Прикарпатті візьмуться до реконструкції пам'ятки архітектури XVI-XVII ст. національного значення, яку розібрали в 2007 році. ФОТО

На Прикарпатті візьмуться до реконструкції пам'ятки архітектури XVI-XVII ст. національного значення, яку розібрали в 2007 році. ФОТО

Культура 14:56, 27.06, 2017

Йдеться про дерев'яну церкву в селі Кліщівна Рогатинського району, яка є унікальною пам'яткою дерев'яної Галицької архітектури. Церква зруйнована і втрачає свою цінність в результаті реставрації, яку почали і не завершили.

Голова Рогатинської райдержадміністрації Петро Білінський виїхав у Кліщівну. В селі поцікавився проблемами громади, оглянув, зокрема, пам’ятку архітектури XVI-XVII ст. національного значення – церкву Святого Миколая. 

Збереження пам'ятки є однією з нагальних проблем села.

Загальна кошторисна вартість реставраційно-ремонтних робіт у відповідності до проектно-кошторисної документації на 2007-2009 роки становила 850 тис. грн. В грудні 2007 року з обласного бюджету на проведення протиаварійних реставраційних робіт виділили 49 тис. грн. Тоді розібрали дах. 

Протягом 2009-2016 років реставраційні роботи взагалі не проводилися.

Читайте також: Службовці ОДА привласнили кошти на реконструкцію церкви XVIII століття, – прокуратура

Цьогоріч керівництво райдержадміністрації посприяло у виділенні з обласного бюджету коштів на проведення реставраційно-відновлювальних робіт, інформує прес-служба РДА. На реставрацію храму передбачили 350 тис. грн. 

1

Церква Св. Миколая – 1990 рік.

Миколаївська церква у селі Кліщівна Рогатинського району Івано-Франківської області  пам’ятка архітектури національного значення з 1979 року, охоронний номер 1192.

У 2007 році головне управління будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Івано-Франківської ОДА виступило замовником на проведення реставраційних робіт, і вже наприкінці 2007 року було виділено 50 тисяч гривень, за які церкву розібрали.

Навколо церкви були кам’яні надгробні хрести, деякі з яких було пошкоджено під час розбирання. Настаріший надгробок був із 1660 року, пише Wikimedia Commons

2

Церква св. Миколая – 2010 рік. 

Використаний спосіб реставрації (за яким спершу будівлю розбирають, а потім збирають) називається "протезування". Але він передбачає точне маркування усіх деталей. У березні 2008 року уже порушувалося питання якості "реставраційних" робіт. Серед грубих порушень перелічено таке:

  • церкву розібрали без попередніх науково-дослідних робіт і без маркування;
  • документація була виготовлена без реставраційного завдання, без розгляду та погодження у державних органах охорони культурної спадщини;
  • проект нової церкви не відповідає вимогам РНіП 102-84 і ДБН-В.3.2-1-2004;
  • до проекту долучено схематичні обміри (замість архітектурно-археологічних), які було виконано 1974 року в інституті Укрзахідпроектреставрація (архітектор Б. Кіндзельський).

На світлинах  стан пам’ятки на серпень 1990 року та вересень 2010 року. Зараз ситуація ще гірша, адже дерево не було накрите, тож ніяк не було захищене від дощу та снігу. І минуло ще чотири роки…

Читайте такожНа Прикарпатті через "реставрацію" майже знищена церква – пам’ятка архітектури XVII століття

Відповідно до проектно-кошторисної документації вартість реставраційних робіт становила 2 млн 519,5 тис. грн  станом ще на 2011 рік. Для того, щоб врятувати хоча б те, що є, потрібно трохи більше 400 тис. грн.

Тепер законодавство дозволяє відновлювати пам’ятки державного значення за спонсорські кошти, але поки святині не пощастило на таку увагу.

На сторінці 247 другого тому "Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР" про церкву сказано:

"Деревянная, трехсрубная, одноглавая, с поддашием на выпусках венцов срубов. Памятник перестроен, вследствие чего утрачено первоначальное перекрытие центрального сруба, который перекрыт шатровой приплюснутой главой на восьмерике, поставленном на видимый извне четверик. Боковые срубы накрыты скатными крышами на низких четвериках. В интерьере – монументальная темперная живопись плохой сохранности. Миниатюрными размерами, пропорциями, компоновкой масс памятник является уникальным произведением галицкой школы народной архитектуры"[8]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: