fbpx

​На Прикарпатті збільшилась кількість передчасних пологів

Здоров'я 14:21, 27.02, 2017

За 2016 рік в Івано-Франківській області зменшилась кількість пологів і новонароджених дітей. Проте зріс показник передчасних пологів.

Про це розповіла обласний неонатолог Людмила Тачинська під час обговорення щодо гарантій держави українцям безпечного материнства та дитинства у найближчі 5 років.

Так, за рік відбулося 14 537 пологів, що на 931 пологи менше, ніж у попередньому році, народилося 14 720 дітей. У 2015 році 387 дітей народилося передчасно, а в 2016 році – 552 дітини. 

"У структурі смертності передчасно народжених дітей найбільший відсоток – діти з надзвичайно малою масою тіла – до 1,5 кг. Вагою до 1 кг у 2016 році народилося на 9 дітей більше",  зазначила Людмила Тачинська.

У ВООЗ стверджують, що найбільше на передчасну народжуваність дітей з малою масою тіла впливає стан здоров’я жінки, у тому числі її харчування, стиль життя. За словами Людмили Тачинської, лише вплинувши на соціальні фактори, які діють на здоров’я жінки, передчасну народжуваність дітей вагою до 1,5 кг можна зменшити на 70%, а ще на 30% – з медичною допомогою лікарів.

"Коли народжується така дитина, на сім’ю лягає дуже багато проблем. В усьому світі і в нас так само це дуже дороговартісне лікування. Ці дітки вимагають і штучної вентиляції легень, і препаратів, і спеціального харчування. Це дуже величезні кошти, які покладаються на державу",  розповіла обласний неонатолог.

Вона додала, що за програмою "Репродуктивне здоров’я нації" Івано-Франківщина повністю була забезпечена препаратами для лікування дихальних розладів у передчасно народжених дітей. Щороку програма покривала близько 80% усіх затрат, що врятувало дуже багато життів.

"На сьогодні в нас критична ситуація, тому що програма закінчилась. Ми дуже гостро порушуємо це питання, тому що термін використання цих препаратів закінчився наприкінці 2016 року. І вся надія на продовження цієї програми або на обласну програму",  додала Людмила Тачинська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: