fbpx

На Прикарпатті зменшився рівень захворюваності на туберкульоз

Здоров'я 15:17, 24.03, 2017

​У п'ятницю, 24 березня, в обласному фтизіопульмонологічному центрі відбулася прес-конференція до Дня боротьби з туберкульозом.

Директор лікувального закладу Любомир Малофій каже, що вже не перший рік відзначають Всесвітній день боротьби із туберкульозом, адже саме 24 березня лікарі виявили збудник цієї хвороби. Це, зазначає Малофій, соціальне захворювання, яке з кожним роком все більше поширюється серед населення, пише West News.

"Порівняно з минулим роком ми спостерігаємо зниження рівня захворюваності серед населення як України, так і області. Зараз таке своєрідне затишшя", – каже Малофій.

Директор центру каже, що особливо тішить те, що є зменшення захворювання серед дітей. Зараз ситуація по області контрольована, зауважив Любомир Малофій. Лікар фтизіопульмонологічного центру Леся Манів зазначила, що в області вдалось стабілізувати ситуацію із захворюванням. Проте основною проблемою все-таки залишається значна кількість випадків з резистентними формами туберкульозу.

"Це набагато складніша форма туберкульозу, більшість препаратів уже не діють на бактерію, яка збуджує цю хворобу. Лікування цієї форми складніше і довготриваліше, можемо лікувати людину приблизно два роки", – каже Манів.

Цю форму туберкульозу пацієнти важко переносять, препарати є більш токсичними, і не кожен хворий витримує їх дію. Лікар каже, що дуже важливо, аби пацієнти з підозрою хвороби якнайшвидше звертались до лікувального закладу, в жодному разі не займались самолікуванням і не переривали лікування.

Головний позаштатний лікар серед підліткової захворюваності Марта Локатир зауважила, що впродовж останніх років Україна займала 11-те місце серед дітей, які хворі на туберкульоз. Наша область довгий час займала перше місце в країні серед підліткової захворюваності. Проте цього року ситуація покращилась і тепер ми на п’ятому місці.

"Досягнути такого рівня вдалося завдяки своєчасним запланованим оглядам дітей на туберкульоз. Хоча проблема є, це недостатнє фінансування для цього огляду, – каже Локатир. – Минулого року завдяки оглядам нам вдалось діагностувати туберкульоз у багатьох дітей і запобігти подальшому розвитку хвороби".

За неповні три місяці 2017 року на стаціонарному лікуванні перебуває троє дітей від 0 до 3 років. Марта Локатир каже, що це через те, що після народження вони не отримали щеплення від туберкульозу. Тому важливо, щоб дитина була захищеною від хвороби з перших днів свого життя.

До речі, Україна увійшла до країн світу з найвищийи показником туберкульозу. Особливо загрозливим є несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою. Щороку у світі виявляють понад 8 мільйонів хворих на туберкульоз, з них – 3 мільйони помирає. Загальна кількість хворих сягає 50-60 мільйонів. В Україні щогодини реєструється чотири нові випадки захворювання на туберкульоз та один випадок смерті від цієї хвороби.

В Україні за підсумками 2016 року спостерігається зниження показника захворюваності на туберкульоз з 55,9 до 54,7 на 100 тисяч населення. У нашій області цей показник складає 52,0 на 100 тисяч населення. Основними причинами, які призвели до такого масштабного поширення хвороби, є низький рівень життя та соціальної культури, недостатнє і неякісне харчування деяких прошарків населення, зростання кількості обездолених та безробітних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: