fbpx

На Прикарпатті знайшли сліди стародавньої культури. ВІДЕО

Наша історія 07:04, 26.04, 2017

На території Калуша знайшли сліди комарівської культури XV-XII століття до Різдва Христового.

Кілька сотень уламків кераміки знайшов та приніс до історико-краєзнавчого музею калушанин Василь Фіцак. Більшість артефактів чоловік знайшов у центральній частині Калуша — біля міської Ратуші та кінотеатру «Відродження». Знахідки датуються XVII-ХХ століттями, розповів "Вікнам" краєзнавець Василь Фіцак.

"Коли планували добудову Ратуші, верхні шари грунту зсунули, тоді ж і були знайдені фрагменти чорної димленої кераміки, яка виготовлялася без доступу повітря. Багато фрагментів мають тиснений орнамент. Також була знайдена срібна монетка 1800-х років, дві розбитих глиняних люльки і багато уламків глиняного посуду". 

Історичні артефакти калушанин шукає за кожної нагоди, адже навіть найменші уламки можуть чимало розповісти про історію Калуша:

"Копали рів на Височанці під водопровід. Тут, як і на подвір'ї мого товариша, теж знайшлися фрагменти чорної кераміки. За моїми відомостями, на початку ХХ століття на Калущині було 17 гончарень, зокрема у Войнилові. Щорічно вони виробляли 75 тисяч одиниць продукції. 

Найбільш цінною знахідкою Василь Фіцак вважає кераміку, яку знайшов на Височанці. Знахідку планує відвезти до експертів в Івано-Франківськ. Адже є відомості, що на території Калуша знайдені сліди комарівської культури, що датується XV-XII ст. до Різдва Христового.

Довідка. 

Комарівська культура — археологічна культура середнього та пізнього періодів бронзової доби у Верхньому та Середньому Придністров'ї, що датується 15—12 ст. до Р. Х. (в Прикарпатті до 780 р. до Р. Х.). Виділена у 30-х роках 20 ст.

Названа за могильником, розкопаним 1934 року біля села Комаріва (нині Галицького району Івано-Франківської області України). Поширена в Прикарпатті, Західному Поділлі, на Волині, в середньому Побужжі, частково на правобережжі Середнього Придніпров'я. На поселеннях відомі землянки і наземні житла. Поховання — в курганах або ґрунтових могильниках (трупопокладення або спалювання в ямах або кам'яних ящиках).

Комарівська культура належала племенам землеробських скотарів. Вона виникла на основі шнурової кераміки культури і близька до тшинецької культури Польщі (племена цих культур, мабуть, були пращурамислов'ян).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: