fbpx

На Прикарпатті прокурора звільнили за критичні пости у соцмережі про Порошенка і начальство

Політика 06:49, 30.03, 2017

Прокурора Косівського відділу місцевої прокуратури, молодшого радника юстиції Олега Попика, який працював з 2001 року, звільнили з органів прокуратури за критику Петра Порошенка, Анатолія Матіоса, Кабінету міністрів, місцевих прокурорів та посадовців у мережі Facebook.

Копії наказу про звільнення та пояснення, яке давав прокурору відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури щодо своїх дописів та коментарів у соціальній мережі, Олег Попик оприлюднив у Facebook.

Пояснення про пости у соцмережах Олег Попик давав 23 березня. Того ж дня був підписаний наказ про його звільнення з органів прокуратури.

Пояснення у Попика бере старший радник юстиції Буца А. М. 

Буца: Як Ви вважаєте, чи  не суперечать вимогам Закону України "Про прокуратуру", Присязі працівника прокуратури, Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури поширені дописи у соціальній мережі Facebook, зокрема в яких є образливі вислови стосовно тих чи інших посадових осіб?

Олег Попик: Я поширював критичні, а не образливі дописи з метою їх обговорення, таким чином проявляв свою громадську мужність, а не прорушував правила етики працівника органів прокуратури.

Буца: На Вашій сторінці у соціальній мережі 21 лютого Вами було зроблено допис "Коли слухаю виступи заступника генпрокурора А. Матіоса, згадую таку поезію: "Мне сказала одна змея, что судьба у каждого своя. Но я то знал, что жить нельзя, изворачиваясь и скользя". Так сказав і жив поет Леонід Мартинов. Але це, на жаль, не для тебе, Анатолій? Правда ж? не стосується, правда, Анатолій?". Що саме ви хотіли сказати цим дописом і чи не вважаєте його образливим для особи, до якої звертаєтесь та чиї дії коментуєте?

Попик: Я не пам'ятаю, що мав на увазі, коли написав цей допис, оскільки це було місяць тому. Вважаю, що у дописі немає нічого образливого, оскільки це запитання, а не ствердження.

Буца: Стосовно поширення Вами різного роду публікацій у мережі проводилась службова перевірка, призначена прокурором області, за результатами якої Ваші дії визнані такими, що шкодять авторитеру органів прокуратури України  та підривають довіру громадян… Скажіть, чому після цього Ви продовжили поширення у мережі Інтернет різного роду дописи, у тому числі зміст яких є образливим стосовно представників влади, керівників органів місцевого самоврядування?

Попик: Вважаю, що бути громадянином України означає відчувати власну відповідальність за усі негаразди, які є в країні. Обов’язок кожного прокурора бути відповідальним громадянином своєї країни. Саме з цих міркувань я висловлюю свою громадянську позицію у мережі.

Наказ №1812 від 23 березня "Про притягнення до дисциплінарної відповідальності" 

Попик Олег упродовж січня-березня 2017 року неодноразово здійснював критичні висловлювання щодо оцінки діяльності Президента України, Кабінету Міністрів та посадових осіб органів місцевого самоврядування, допускаючи в окремих випадках образливі висловлювання, вів дискусію у некоректній формі, давав оцінку виступам посадових осіб Генеральної прокуратури України в засобах масової інформації, чим підривав авторитет органів прокуратури.

При цьому Попик Олег у своїх коментарях висловлював факти про можливі порушення Закону посадовими особами місцевого самоврядування, разом з тим жодних передбачених законодавством заходів для припинення протиправних дій та притягнення винних осіб до відповідальності не вжив.

Зазначені коментарі, висловлювання та поширення Олег Попик здійснював у робочий час.

Таким чином, Попик Олег систематично порушував правила прокурорської етики, допустив поведінку, яка шкодить репутації та авторитету органів прокуратури.

Поряд з цим за допущені публічні висловлювання у всесвітній мережі загального доступу Інтернет, зокрема соціальній мережі Фейсбук, що шкодять авторитету органів прокуратури і підривають довіру громадян до органів прокуратури України, порушення вимог ст. 19 Закону України "Про прокуратуру", Кодексу професійної етики та поведінки працівників  прокуратури наказом прокурора Івано-Франківської області №19к від 11.01.2017 прокурору Косівського відділу Коломийської місцевої прокуратури Івано-Франківської області молодшому раднику юстиції Попику Олегу у відповідності до статті 30 Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури оголошено застереження про припинення неетичної поведінки та попереджено про застосування дисциплінарного стягнення у разі недотримання основних принципів професійної етики та поведінки, з якими він ознайомлений під особистий підпис.

Зазначена ситуація стала можливою внаслідок неналежного здійснення профілактично-виховної роботи з підпорядкованими працівниками керівником Коломийської місцевої прокуратури старшим радником юстиції Ковалюком В. П., заступником керівника радником юстиції Медведчуком Д. П. та начальником Косівського відділу місцевої прокуратури юристом 1 класу Мацьківим Л. М.

Наказую: За системне порушення вимог Закону України "Про прокуратуру", правил прокурорської етики, втручання чи будь-який вплив прокурора у видаках чи порядку, не передбачених законодавством, у службову діяльність іншого прокурора, службових, посадових осіб чи суддів, у тому числя шляхом публічних висловлювань стосовно їх рішень, дій чи бездіяльності, прокурора Косівського відділу Коломийської місцевої прокуратури молодшого радника юстиції Попика Олега звільнити із займаної посади та з органів прокуратури.

Наказ про звільнення підписав прокурор Івано-Франківської області Олександр Стратюк.

 

На Прикарпатті це вже другий випадок звільнення прокурора за гострий язик. Як повідомляв КУРС, 25 червня 2015 року Генпрокуратура звільнила прокурора Івано-Франківської області Ігоря Настасяка, який критично висловився на адресу голови Одеської облдержадміністрації Михайла Саакашвілі. Як повідомляв КУРС, 19 червня під час круглого столу Ігор Настасяк заявив, що "не дозволив би губернатору робити привселюдну "порку" головного прокурора", маючи на увазі різкі вислови Саакашвілі на адресу одеських прокурорів. Сам Саакашвілі тоді різко відреагував на слова Настасяка, назвавши його "недалеким розумником".  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: