fbpx

На Прикарпаття передали особистий фотоапарат Степана Бандери

Суспільство 14:59, 14.08, 2016

Сьогодні в Івано-Франківському Музеї визвольної боротьби ім. С. Бандери відбулась урочиста передача особистого фотоапарата головного націоналіста та провідника ОУН в Історико-меморіальний музей Степана Бандери в Старому Угринові.

Донедавна фотоапарат знаходився в руках внука Степана Бандери Стефка, який зараз проживає в Торонто (Канада). Більше того, він ним користувався, оскільки так само, як його знаменитий дідусь, захоплюється фотографією, пише Галицький кореспондент.

Фотоапарат марки "Zeiss Ikon" 1953 року знаходиться в повністю робочому стані. Саме ним Степан Бандера робив всі ті знімки, які знаходяться як у музеї визвольної боротьби, так і в сімейній колекції.

Окрім самого фотоапарата, привезли ще кілька унікальних фото, зроблених Бандерою. На них зображені його донька, дружина, близький друг Степан Ленкавський. Поміж фото є один унікальний знімок, на якому –  провідник ОУН. Він є рідкісний тим, що до 50-х років Бандера, будучи у підпіллі, суворо забороняв себе фотографувати.

"Це все оригінальні фотографії, які сам Степан Бандера фотографував та проявляв у власній фотолабораторії. Ці фото на вагу золота", – розповів Микола Посівнич, кандидат історичних наук, який і привіз фотоапарат.

Завідувач Історико-меморіального музею Степана Бандери в Старому Угринові Степан Лесів розповів, що коли внук Бандери Стефко приїжджав до них у музей, то помітив там світлину, яка була зроблена буквально за кілька днів до вбивства його діда у 1959 році, знову ж таки, на цей самий фотоапарат.

Фотоапарат буде експонуватись у Історико-меморіальному музеї Степана Бандери в Старому Угринові як перлина експозиції. За оцінкою Миколи Посівнича, його вартість може складати декілька тисяч доларів США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: