fbpx

На Рогатинщині встановлять пам’ятник місцевому провіднику ОУН Олексі Демському

Суспільство 20:53, 16.08, 2016

На Рогатинщині планують встановити пам'ятник місцевому надрайонному провіднику ОУН Олексі Демському “Шувару”. Проект пам'ятника вже оприлюднили у соцмережі.

Ініціативна група щодо встановлення пам'ятника рогатинському надрайонному провіднику ОУН Олексі Демському !Шувару" оприлюднила проект монумента, який виготовив відомий скульптор зі Львова Ярослав Троцько, інформують "Вікна".

На світлині – перший ескіз в глині. Після доопрацювання скульптор візьметься до роботи в камені. Відкриття планується на осінь 2016 року.

Довідка:

Демський Олексій Михайлович – "Шувар" (1922  1955) народився в с. Липівка. З 1945 року – провідник Рогатинського повітового проводу ОУН, а з кінця 1945 р. – провідник Рогатинського надрайонного проводу ОУН.

У 1945 р. "Шувар" активно контактував з провідними керівниками ОУН та УПА, зокрема, з Р. Шухевичем, В. Куком "Лемешем", М. Аресиничем "Михайлом", керівником СБ головного проводу ОУН, до якого мав зв’язок, іншими членами Головного Проводу ОУН.

За даними радянських каральних органів, станом на 1 квітня 1953 року група "Шувара" у складі п’яти чоловік була однією із найчисельніших у Західній Україні, що перебувала на обліку в управлінні 2-Н МВД УРСР (хоча ще станом на 1.01.1953 р. у групі "Шувара" рахувалося три бойовики). Імовірно, в цьому звіті її помилково чи ні об’єднали із групою "Сірка".

Як свідчить довідка начальника 1-го відділу штабу Українського військового округу МВС УРСР від 14 грудня 1953 року, за період  713 грудня 1953 року до операції в Рогатинському районі, а зокрема, с. Липівка, Руда, хут. Кривня, Яглуш, Фрага, Дички, Адамів та в лісових масивах, а також Більшівцівському та Бурштинському районах було задіяно більш як тисячу осіб особового складу, однак групу "Шувара" так і не виявлено.

Демський Олексій був захоплений живим радянськими каральними органами в 1954 році, а в листопаді 1955 р. після суду засуджений на кару смерті та розстріляний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: