fbpx

Обласна влада понад три місяці не може знайти кошти на зарплату медикам

Суспільство 14:48, 08.09, 2016

Сьогодні на засіданні комісії з питань охорони здоров'я вкотре обговорили стан виплати заробітних плат медичним працівникам області: заборгованість сягнула 55 млн грн.

"Ми розглядали це питання на попередньому засіданні, але час іде вперед, а питання по суті не вирішується. Іде вересень, у деяких закладах не вистачає коштів проплатити обов'язкові платежі. Несплата тягне за собою нарахування штрафів і пені", – констатує голова комісії, депутат облради Манолій Піцуряк.

Заступник начальника бюджетного управління департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА Вікторія Гринівська зазначила, що в області фактично усі міста і райони вийшли на вересень із заборгованістю.

"1 вересня надійшов перший транш з бюджету. Але практично всіма районами до кінця вересня буде закритий серпень. Найгірша ситуація по Коломийському, Богородчанському Снятинському районах, які не зможуть закрити серпень до кінця вересня. Наразі в усній формі при спілкуванні з Мінфіном нас запевнили, що буде додаткова стабілізуюча дотація з держбюджету. Після 10 вересня буде реальна картина перевиконання обласного бюджету, і тоді ми подамо пропозиції по розподілу цього залишку", – сказала вона.

Директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Мирон Матейко сказав, що станом на сьогодні лише у містах обласного значеннях і у Тисменицькому районі виплачені заробітні плати.

"У всіх інших ще є заборгованості. Очікувана заборгованість у серпні – приблизно 55 млн",  додав він.

Представниця профспілок медиків Наталія Берчак зазначила, що "реальних кроків не видно, а соціальна напруга досягає апогею".

"У Києві почалося уже голодування медичних працівників. Люди сьогодні у підвішеному стані, ніхто не знає, куди ми йдемо і куди дійдемо. Не знаю, як охарактеризувати те, що сьогодні відбувається",  сказала вона.

Наступного тижня голови обласних профспілкових організацій мають зустрітися у Києві з керівництвом МОЗу.

"Якщо ми не побачимо реальних кроків, то люди просто вийдуть на вулицю",  додала Берчак.

Перший заступник голови обласної ради Василь Гладій вкотре наголосив, що потрібно "робити реальні кроки та вживати всіх можливих заходів" на рівні ОДА та РДА:

"Ми зобов'язані на сесії обласної ради зробити так само, мобілізувати весь потенціал обласного бюджету і направити його на виплату заробітної плати. Я не знаю, чи у нас буде стільки ресурсу, щоб закрити всі питання, але частково ми це вирішити можемо. Нам потрібно рекомендувати на наступній сесії мобілізувати весь наявний ресурс для виплат заробітних плат",  сказав Василь Гладій.

Відтак комісія доручила департаменту фінансів і департаменту охорони здоров’я ОДА протягом тижня розробити і надати конкретні пропозиції щодо врегулювання проблем із виплатою заробітної плати у найбільш проблемних районах.

Як повідомляв КУРС, недавно профспілка медиків на мітингу під МОЗ оголосила про всеукраїнський страйк. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: