fbpx

На сцені Івано-Франківського драмтеатру Влад Троїцький поставив культову оперу IYOV. ФОТО

Культура 22:46, 12.06, 2016

Постановка була одним з головних "цвяшків" фестивалю Porto Franko Gogol Fest.

Ідея розповісти історію, взяту зі старозавітної Книги Йова, належить Владиславу Троїцькому.

Звучить вона у музиці композиторів Іллі Разумейка та Романа Григоріва. 

В опері-реквіємі, як означає твір його режисер-постановник, використовуються латинські сакральні тексти з реквіємів, які були створені у період з ІІІ по ХІІІ століття. Тексти, які використовуються у католицькій месі.

"Інколи глядач має дотягнутися до рівня композиторів. Все ж таки опера мусить виконувати якусь освітню функцію. Якщо думати лише про смаки публіки, то музика буде завжди деградувати. IYOV, напевно, є компромісом. Коли ми звернулися до Іллі та Романа, вони за декілька тижнів написали абсолютно авангардний твір. Влад Троїцький запевняв їх зробити музику легшою для сприйняття, більш мелодійною, аби широкі маси людей могли її сприйняти. І після доопрацювання вона стала більш прозорою. Треба було віднайти компроміс між гармонією і тим енергетичним посилом, який полюбляють хлопці, між їх любов’ю до два форте і нашою – до піано",  дав ключ до розуміння опери арт-менеджер Андрій Кошман в інтерв'ю "Київ Мюзік Лабс".

Детальніше про ідею та створення опери "IYOV", гастролі та участь "IYOV" у PORTO Franko ГогольFest читайте у розмові з композитором та одним із творців опери Іллею Разумейком.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: