fbpx

На Тисмениччині відновили німецьку церкву, яку за Союзу перетворили на зерносховище. ФОТО

Суспільство 20:30, 12.06, 2017

11 червня у селі Нова Липівка Тисменицького району Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії, владика Йосафат Мощич освятив відреставровану древню німецьку церкву.

Реставраційні роботи над храмом тривали близько трьох років спільними зусиллями парафіян та гостей парафії.

Урочисте богослужіння розпочалося з освячення нового престолу, після якого розпочалася Архієрейська Божественна Літургія.

По завершенні Служби Божої Архієрей виголосив повчальне слово та привітав усіх присутніх зі святом. Єпископ наголосив, що "освячення престолу – це історична подія для села, бо на ньому буде звершуватися Безкровна Жертва та буде підноситися молитва за всіх парафіян". 

Довідка:

Витоки с. Нова Липівка (село є структурною одиницею Липівської сільської ради) сягають початку ХІХ ст., коли у 1820 р. німець Готфрід де Сіттауер започаткував на лівому березі невеликої річки Полінська у південній частині села Ляцьке (тепер с. Липівка) поселення німецьких колоністів. За його прізвищем воно одержало назву Сіттауерівка, з якою проіснувало до 1939 р. В часи ідеологічного радянського диктату були спроби пояснити походження назви поселення від шутрового кар’єру (тобто Шутрівка).  

Поступово поселення розбудовувалось і кількісно збільшувалось. У 1907 р. у колонії було вже 34 будинки, 223 жителі, з яких 214 – німці. Власне останні роки ХІХ – початку ХХ ст. стали періодом його найбільшого розквіту і кількісного зростання. Джерела згадують на 1900 р. новопосаджений сад площею 1 га. У 1900 р. на поселенні була відкрита однокласна німецька школа, першим вчителем у якій був Бізанц Якоб. У 1904 р. німецькі поселенці збудували дерев’яну лютеранську кірху у готичному стилі, яка була унікальною пам’яткою сакральної архітектури краю. Приємно констатувати, що вона нею залишилась.

У період Першої світової війни (1914 – 1918 рр.) територія поселення була прифронтовою зоною, а поруч розташоване село Ворона було спалене. Найбільш складні часи для культової пам’ятки припали, звичайно, на радянський період, коли місцевий колгосп почав використовувати її під зерновий склад.

1

Тоді на стінах ще зберігались написи з Євангелія: "Бог є Любов, і хто в любові перебуває, перебуває в Бозі і Бог перебуває у ньому". До честі ідейних натхненників сьогоднішніх реставраційних робіт ці написи німецькою мовою зберегли автентичними.

Після Першої світової війни кількість німецьких поселенців почала поступово зменшуватись. Станом на 1 січня 1939 р. тут проживало 160 чоловік, 150 німців і 10 українців. У 1939 р. німецькі поселенці почали покидати колонію, а на їх місце у 1940 р. прибували спочатку перша, а у 1945 р. друга хвиля українських переселенців з українсько-польського етнічного порубіжжя. Зважаючи, що більшість переселенців було з Лемківщини, поселення одержало неофіційну назву Лемки. В офіційних документах в роки першої радянізації краю 1939 – 1941 рр., згодом фашистської окупації 1941 – 1943 рр. поселення іменувалось як Нове Ляцьке-Шляхетське, і тільки у післявоєнний період одержало назву Нова Липівка.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: