fbpx

На Тисмениччині запрацювала перша приватна сонячна електростанція

Суспільство 18:01, 06.08, 2014

У селі Побережжя Тисменицького району у житловому будинку встановлено та введено в експлуатацію першу в області приватну сонячну електростанцію потужністю 10 кВт.

Електроенергія, що виробляється електростанцією, використовується для потреб господарства, решту, що залишається, власники будинку продають ПАТ "Прикарпаттяобленерго" за встановленим "зеленим тарифом", який майже в десять разів перевищує діючий тариф на "звичайну" електрику, повідомляє прес-служба "Прикарпаттяобленерго".

Для того, щоб підключити таку сонячну електростанцію, споживачу потрібно самостійно встановити обладнання та укласти з обленерго угоду про продаж електроенергії. 

Загальна вартість реалізованого проекту 186 тис. гривень. За умов дії зеленого тарифу, електростанція окупиться за 3-4 роки. В іншому випадку, термін окупності проекту становитиме близько 30 років.

Власником будинку та електростанції є ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський. Обладнання сонячної електростанції у Побережжі встановила харківська компанія "Енергетична альтернатива".

"У сонячні зимові дні електростанція виробляє максимум – 9 кВт, – зазначає Крижанівський. – В похмурі дні виробляється 3 кВт. У випадку, якщо держава і надалі підтримуватиме та дотуватиме подібні "зелені" ініціативи, вони перестануть буди екзотикою в наших краях".

В енергокомпанії зазначають, що інтерес до альтернативних джерел енергії серед мешканців нашої області постійно зростає, особливо зараз, в умовах скорочення постачання газу з Росії. Люди шукають шляхи забезпечення власної енергетичної незалежності. Сонячні електростанції – це один з способів отримати енергетичну свободу. ПАТ "Прикарпаттяобленерго" схвально ставиться до таких проектів, адже їх реалізація дає змогу отримати додаткову електроенергію та виводить нашу галузь на новий, європейський рівень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: