fbpx

На Валах розкопали брили XVII століття. ВІДЕО

Суспільство 17:25, 16.09, 2017

Улюблені гірки івано-франківської дітвори століттями скромно приховували героїчні подвиги. Розсекретити історію вдалося звичайним робітникам, які прокладали підземні комунікації біля підніжжя Палацу Потоцьких та натрапили на витесані кам'яні брили.

Як з’ясувалося, робітники засипали старовинне каміння шаром ґрунту, коли розрівнювали наслідки проведених робіт. Втім, місцевим активістам нещодавня знахідка все ж не давала спокою, йдеться в сюжеті ТРК "Вежа".

Аби з’ясувати історичне походження знайденого каміння, археологам знадобилися лічені хвилини.

Часові витоки знайдених елементів кам’яного укріплення, ймовірно, сягають XVII століття, кажуть історики. І таких залишків старовинних мурів, припускають, на цьому місці може бути значно більше.

Якби не уважність тутешніх мешканців, знахідка кількасотлітньої давнини так би довго й "мовчала" під землею. Адже місцеві порядки, як не дивно, не вимагають при розкопках в історичній частині міста залучати ні архітекторів, ні археологів, наголошують у відділі охорони культурної спадщини. Єдина умова, яку поставив комунальний Департамент – після проведення робіт відновити зелені зони та пішохідні доріжки.

Аби не допустити руйнування історичної спадщини в Івано-Франківську, профільний відділ Департаменту архітектури та містобудування уже звернувся з ініціативою у мерію бути залученим до видання ордерів на розкопки в історичній частині міста.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: