fbpx

Начальник Департаменту охорони здоров'я ОДА збрехав, – Українська благодійницька мережа звинувачує Мирона Матейка

Суспільство 20:17, 08.11, 2016

Українська благодійницька мережа викрила головного лікаря Прикарпаття на брехні і звернулася в мережі до в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Йдеться про події в Залучанському дитячому будинку-інтернаті.

"Директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Мирон Матейко ЗБРЕХАВ про те, що навесні цього року була сформована бригада лікарів, які виїжджали в Залучанський будинок-інтернат і надавали кваліфіковану допомогу. Просимо про репост з позначенням в. о. Міністра охорони здоров’я України пані Ulana Suprun", – написали представники УБМ на своїй сторінці у Фейсбук. 

У публікації газети Галицький кореспондент від 8 жовтня "В умовах виживання" йдеться про міжнародний скандал, що виник навколо вихованця Залучанського дитбудинку Андрія Бурдяка, який міг померти від незасвоєння їжі. Зокрема, у статті зазначається про те, що "перевіряли вихованців Залучанського інтернату обласним департаментом охорони здоров’я навесні цього року", – наводиться коментар директора обласного департаменту охорони здоров’я Мирона Матейка: "У той час тривала перевірка Уповноваженого з прав людини, нам вказали на недоліки щодо роботи закладу. Зокрема, йдеться про відсутність стоматолога, психіатра, психолога. Після того ми сформували бригаду лікарів, які виїжджали в Залучанський будинок-інтернат і надавали кваліфіковану допомогу".

У квітні 2016 року дійсно відбувся моніторинговий візит без попередження представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до Залучанського дитячого будинку-інтернату, за результатами якого були виявлені порушення прав вихованців та Уповноваженим надіслано подання до Івано-Франківської обласної ради.

Однак ані навесні, ані влітку обласний Департамент охорони здоров’я не перевіряв Залучанський дитячий будинок-інтернат, не було бригади лікарів, які виїжджали в дитбудинок і надавали кваліфіковану допомогу (за винятком окремого виїзду лікарів-стоматологів).

Жодної згадки про названі Матейком перевірку та виїзд бригади лікарів немає у листі, яким Івано-Франківська облдержадміністрація поінформувала Уповноваженого про виконання його подання щодо Залучанського дитбудинку, а також у листі департаменту охорони здоров’я від 6 жовтня 2016 р. (додаток 3), який отримала Українська благодійницька мережа. 

"Дуже прикро, що сироти з інвалідністю не одержують належної медичної допомоги, а Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації зазначає, що не має повноважень втручатися в роботу Залучанського дитбудинку, оскільки той перебуває у підпорядкуванні Департаменту соціальної політики, а останній у свою чергу не має у штаті ЖОДНОЇ посадової особи з медичною освітою, відповідальної за стан надання медичної допомоги вихованцям інтернатних закладів.

Звертаємося з відкритим звернення до в. о. Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун та просимо ініціювати налагодження на місцях міжвідомчої взаємодії між органами охорони здоров’я та соціальної політики з метою суттєвого покращення надання медичної допомоги вихованцям дитячих будинків-інтернатів та підопічним геріатричних пансіонатів і психоневрологічних інтернатів системи Мінсоцполітики України", –  зазначає УБМ.

КУРС писав, що вихованці Залучанського дитячого будинку-інтернату страждають від аутоагресії та емоційного голоду

Читайте: Залучанський інтернат: місія здійсненна? 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: