fbpx

Надмірне захоплення Facebook може зашкодити психічному здоров'ю, – вчені

Стиль життя 20:45, 18.04, 2017

Активне використання соціальної мережі Facebook в довгостроковій перспективі може погіршувати психічне здоров'я користувача.

До такого висновку дійшли науковці, які опублікували статтю за результатами свого дворічного дослідження у виданні Harvard Business Review, пише УП. Життя

Холлі Бейкер Шакья з Університету Каліфорнії, що у Сан-Дієго, та Ніколас А. Христакіс з Гарвардського університету вже відомі своїми дослідженнями щодо впливу соціальних мереж.

Цього разу, за допомогою американського Інституту Ґеллапа, який проводить дослідження громадської думки, вони аналізували три хвилі даних, які отримали від 5208 дорослих осіб.

Зокрема, вивчалися задоволеність життям, самооцінка психічного здоров'я, самооцінка фізичного здоров'я, а також індекс маси тіла піддослідних у поєднанні з показниками використання Facebook: вподобаннями, власними повідомленнями та переходами за посиланнями.

У кожній хвилі респондентам було запропоновано назвати до 4 друзів, з якими вони обговорюють важливі питання, а також до 4 друзів, з якими вони проводять свій вільний час, щоб кожен учасник міг назвати в цілому 8 унікальних людей.

Також науковці отримали доступ до акаунтів піддослідних. Тобто аналізували реальні дані користувачів Facebook, а не те, як вони оцінювали свою активність у соцмережі.

Результати досліджень показали: у той час як реальні соціальні комунікації підвищують загальний добробут людини, використання Facebook – негативно впливає на благополуччя користувачів.

Особливо сильно змінюється стан психічного здоров'я, кажуть вчені.

"Ми простежили послідовність, що вподобання і клацання на певні чужі посилання значно зумовлюють наступне зниження самооцінки фізичного здоров'я, психічного здоров'я і радість від життя", – пишуть науковці.

Оскільки дослідження проводилося два роки, то Шакья та Христакіс роблять висновок, що зв'язок між використанням Facebook та зниженням рівня благополуччя є динамічним процесом.

Це, певно, одне з останніх наймасштабніших досліджень, яке проводилося з приводу соцмереж.

Раніше вчені дослідили, що для користувачів смартфонів перевірка додатків соціальних мереж є першим, що вони роблять вранці, та що у середньому користувач Facebook проводить майже годину на сайті кожен день.

Попередні опитування також показали, що використання соцмереж може відволікати увагу користувача, скорочувати час, який він проводить на важливу діяльність, призводити до збільшення тривалості сидячого способу життя та інтернет-залежності, а також підривати самооцінку через несприятливе соціальне порівняння.

Тисячі досліджень прийшли до висновку, що більшість людей процвітають, коли вони мають сильні та позитивні стосунки з іншими людьми.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: