fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Надвірнянська райрада просить державу прийняти закон про передачу земель за межами населених пунктів у власність громад

Надвірнянська райрада просить державу прийняти закон про передачу земель за межами населених пунктів у власність громад

Політика 11:59, 11.04, 2017

Депутати Надвірнянської районної ради схвалили звернення до вищого керівництва держави щодо найшвидшого розгляду у другому читанні і прийняття проекту закону №4355, за яким землі за межами населених пунктів мають передати у комунальну власність громад.

Відповідне звернення на сесії районної ради минулого тижня ініціювала фракція "ВОЛЯ", інформує прес-служба партії.

Керівник фракції "ВОЛЯ" Тетяна Пришляк повідомила, що сьогодні склалася парадоксальна ситуація, коли землями поза межами населених пунктів, що розташовані на території об’єднаних територіальних громад, розпоряджаються не відповідні ради, а чиновники Держгеокадастру.

"Ті громади, які ще не об’єдналися, через відсутність вільних земель в межах населених пунктів не можуть вирішити свої нагальні питання, у тому числі у сфері містобудування, забезпечення земельними ділянками учасників АТО, розташування цвинтарів, сміттєзвалищ тощо", – наголосила Пришляк.

Депутат повідомила, що 19 квітня 2016 року Верховна Рада прийняла у першому читанні проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель" № 4355. За цим законопроектом, територіальні громади, що об’єдналися відповідно до закону, зможуть стати власниками земель за межами населених пунктів (крім земель оборони, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення на об’єктах природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та інших, які мають важливе значення для держави). Тим сільським, селищним та міським радам, які ще не об’єдналися, передається право розпорядження землями за межами населених пунктів.

"Вільне розпоряджання такими землями сільськогосподарського призначення сприятиме розвиткові фермерського господарства. Ба більше, це дасть можливість місцевим радам забезпечити учасників АТО земельними ділянками, адже сьогодні права багатьох з них не можуть бути реалізовані через відсутність вільних земельних ділянок в межах населених пунктів", – йдеться у зверненні.

Депутати відзначають, що з моменту прийняття законопроекту № 4355 у першому читанні пройшов рік і він підготовлений до розгляду у другому читанні, однак він і досі не був розглянутий Парламентом. Саме тому вони просять державне керівництво не гальмувати реформу децентралізації і з метою впровадження прозорого та публічного процесу управління та розпорядження землями за межами населених пунктів якнайшвидше розглянути в другому читанні та прийняти законопроект №4355.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: