fbpx

Нацбанк переплатив за свою VIP-базу відпочинку у Яремчі майже 7 мільйонів, – поліція

Суспільство 14:38, 10.09, 2016

Поліція проводить кримінальне провадження щодо завищення при спорудженні Національним банком України оздоровчого комплексу «Прикарпаття» вартості будівництва та оплати непередбачених договором робіт на суму 7,18 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області, пишуть Наші гроші.

В серпні 2008 року управління НБУ в Івано-Франківській області та ТОВ "Тріада Форум" уклали договір про будівництво першої черги санаторно-оздоровчого комплексу "Прикарпаття" вартістю 14,14 млн грн. В 2008-2010 роках фірма виконала проектно-вишукувальні роботи, побудувала захисну дамбу та укріпила схили в районі корпусу №2. Але поліція підозрює, що шляхом завищення вартості експлуатації техніки, включення більшого розміру зарплати та через інші витрати фірма завищила вартість робіт на 5,29 млн грн.

Крім того, в липні 2012 року управління НБУ в Івано-Франківській області вирішило провести додаткові роботи з будівництва першої черги санаторію. Для цього за результатами переговорної процедури було укладено угоду з ТОВ "Вотекс-спецмонтаж-плюс" вартістю 23,01 млн грн. Пізніше в ході перевірки з залученням спеціалістів держфінінспекції було встановлено, що регіональне управління НБУ прийняло до оплати роботи по локальних кошторисах, які не пройшли експертизу та не були передбачені договором на загальну суму 1,77 млн грн. Окрім цього, було виявлено завищення вартості робіт "Вотекс-спецмонтаж-плюс" в сумі 0,12 млн грн.

Слідчий ГУНП в Івано-Франківській області звернувся до суду з клопотанням по вилучення документів, на підставі яких в 2008-2013 роках проводилося будування комплексу "Прикарпаття". Суд це клопотання задовольнив.

Нагадаємо, при голові НБУ Володимирові Стельмаху вартість будівництва "Прикарпаття" було оцінено у 30,66 млн грн, ще 6,00 млн грн коштували проектні роботи.

Коли НБУ очолив Сергій Арбузов, в серпні 2012 року будівельники отримали замовлення на додаткові роботи вартістю 23,15 млн грн – Нацбанку знадобилось встановити джакузі, барбекю, каміни, влаштувати зовнішній панорамний ліфт за 530 тис. грн та виконати низку інших робіт. Окрім цього, у 2012 р. Нацбанк замовляв коштовні меблі за 2,30 млн грн, телевізори й іншу побутову техніку за 0,33 млн грн. В 2014 році НБУ Валерії Гонтарєвої закупило для бази відпочинку меблів на суму 7,64 млн грн. Таким чином, вартість будівництва та облаштування бази "Прикарпаття" склала 94,47 млн грн.

За даними ЗМІ, база "Прикарпаття" з 2014 року не використовується, минулої весни розглядалося питання оздоровлення бійців АТО.

Спільне українсько-словацьке підприємство "Тріада Форум" у формі ТОВ сьогодні зареєстроване на львів’янку Юлію Гордійчук. Раніше серед засновників фірми були Ігор Гордійчук, Микола Аніловський та фірма "Roxav".

ТОВ "Вотекс-спецмонтаж-плюс" (Суми) нині знаходиться в стані припинення і зареєстроване на Дмитра Чіхіна. В 2012 році фірма була зареєстрована на сумчанина Вадима Волкова. Волков також є засновником ТОВ "Вотекс-Україна".

З врахуванням останньої закупівлі фірми "Вотекс" з 2008 року отримали підряди Української академії банківської справи (Суми) та Нацбанку на загальну суму 476 млн грн. Всі ці кошти були отримані до осені 2012 року. В грудні того ж року було звільнено ректора УАБС Анатолія Єпіфанова, який під час президентства Віктора Ющенка очолював Сумську обласну організацію "Нашої України".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: