fbpx

Екологи "Дністровського каньйону" категорично проти будівництва каскаду ГЕС: це вб'є Дністер

Суспільство 08:38, 23.12, 2015

Із відповідним зверненням працівники науково-технічної ради Національного природного парку "Дністровський каньйон" звернулися до Мінекології України.

Члени науково-технічної ради НПП "Дністровський каньйон" висловили здивування й обурення рішенням Міністерства екології і природних ресурсів України спорудити каскад з шести гідроелектростанцій у верхів'ї Дністра. 

Дністровський каньйон як одне з семи природних чудес та туристична перлина України перестане існувати, застерігають науковці. Результати втручання будуть вбивчими: Дністер перетвориться з ріки гірського характеру на каскад ставків із слабопроточною водою. Вже через 10 років водосховища будуть повністю занесені твердим стоком ріки, через що втратять свою цінність як об’єкти енергетики. Під сумнівом, що проектовані греблі та дамби зможуть утримати величезний об’єм води, що формується під час повеней та паводків. Будівництво гребель призведе до підняття рівня води у Дністрі до такого, яким воно було при катастрофічному паводку 2008 року. Мешканцям сіл на берегах ріки доведеться відселятися. Катастрофічними наслідками загрожує будівництво ГЕС фауні і флорі ріки – загинуть рідкісні червонокнижні риби, земноводні, рослини. Про розвиток туризму на Дністрі, який набуває все більшої популярності, можна буде забути.

В довгостроковій перспективі екологічні наслідки для регіону – непередбачувані, застерігають фахівці. І закликають чиновників з Мінекології відмовитися від протизаконних планів будівництва ГЕС на Дністрі. 

Як повідомляв КУРС, екоактивісти пропонують притягнути посадовців мінекології, а також Тернопільскої та Івано-Франківської облдержадміністрацій до кримінальної відповідальності за наміри збудувати каскад ГЕС на верхньому Дністрі. Екологи вважають це підготовкою до вчинення злочину, який кваліфікується як "умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду". 

Читайте також: Петро Тєстов: Як ділки наживаються на вбивстві карпатських річок і що робити

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: