fbpx

Навіщо Івано-Франківська міська рада купила локомотиворемонтний завод за 34 млн грн.

Економіка 21:33, 06.09, 2017

Гроші платників податків, а саме жителів Івано-Франківська, були використані для купівлі непрофільного активу. Так вважає економіст, Голова ГО "Українське товариство економічних свобод", Голова ГО "Центр ефективного законодавства", заступник Голови "Української аграрної асоціації" Мар’ян Заблоцький.

Нагадаємо, міська рада Івано-Франківська викупила у Фонду Державного майна Івано-Франківський локомотиворемонтний завод. 

Купівлю прокоментував у колонці УП економіст, Голова ГО "Українське товариство економічних свобод", Голова ГО "Центр ефективного законодавства", заступник Голови "Української аграрної асоціації" Мар’ян Заблоцький. 

"Тобто, гроші платників податків, а саме жителів Івано-Франківська, були використані для купівлі непрофільного активу. Для мене реально було шоком, що міська рада має на це повноваження! 

"Фонд робить усе можливе, щоб актуалізувати приватизацію в Україні…" – і продає завод місцевим органам? Серйозно? Де логіка? Це ж не приватизація – це ж "комунізація" якась (від переходу із державної власності в комунальну).

Виходить, що згідно з українським законодавством, завтра міська рада почне купувати заправки, ресторани, магазини, ферми, заводи, кар'єри і т.п. за наші з вами гроші і називати це приватизацією? Це абсолютно безглуздо!

Міська рада – це колегіальний орган, де державні службовці мають працювати виключно в інтересах міста. Надання їм права купувати різні бізнеси – небезпечна і потенційно корупційна дірка в їх повноваженнях.

Кошти місцевого бюджету далеко не бездонні. Як і в будь-якому місті є 100-500 проблем які потребують вирішення. Я впевнений, що Івано-Франківські лікарні і школи не купаються в достатку, впевнений, що далеко не жителі міста задоволені зарплатою та інфраструктурою. Дороги також завжди можуть бути кращі.

А тепер порівняємо суму, витрачену містом на завод, з іншими програмами у бюджеті міста на 2017 рік, загальна сума яких, доречі, менша, ніж 34 млн. грн.:
 

1

Тобто міська рада готова давати за завод в 100 разів більше коштів, ніж на розвиток туризму у місті чи підтримку громадських організацій інвалідів та ветеранів.

За ці 34 млн грн можна було б не тільки розширити діючі, але й запровадити нові програми, наприклад, навчання та реабілітації членів АТО, купівлі обладнання для нових призовників і т.п. Але міська рада вирішила, що кошти франківчан краще потратити на це:
 

2

Своє рішення Рада обґрунтовує збереженням робочих місць. Але завод і так хотіли купити приватні інвестори, просто з міською владою ніхто не захотів тягатись за власність.

Створення робочих місць – це роль приватного бізнесу, а не чиновників! Завдання чиновників – створювати бізнесу відповідні умови, а не конкурувати з ним за інвестиції.

На мою думку, слід обмежити право міських рад розпоряджатись коштами місцевих бюджетів. Кошти зібрані в громади повинні йти виключно на потреби громади, а не на купівлю заводів-забавок для чиновників!"

КУРС писав, що Марцінків обіцяє на локомотиворемонтному заводі зберегти робочі місця та виробництво.

Також мер доручив "намалювати" для локомотиворемонтного заводу "дорожню карту".

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: