fbpx

Нав'язливі ідеї про "буковель" у кожному районі: в ОДА радилися про розвиток туризму на Прикарпатті

Економіка 11:43, 21.07, 2016

Голова ОДА Олег Гончарук провів нараду з головами райдержадміністрацій гірських районів області: думали про розвиток туризму на Прикарпатті.

Сьогодні голова ОДА Олег Гончарук зібрав керівників гірських районів області, аби напередодні наради з розвитку туризму в Кабміні обговорити проблемні питання туристики Прикарпаття.

"Ми чуємо, що Франківщина – це рекреаційна зона Карпат, але той стан, який у нас зараз є, не дозволяє нам розвиватися. У нас є Буковель, і ми говоримо: Буковель, Буковель, Буковель… Але у нас, крім Поляниці, є Верховина, Косівщина, Надвірнянщина, Долина, Рожнятів, а там на сьогодні абсолютно інертний стан речей",  сумно почав голова ОДА.

Кожен голова РДА розповів про плани з розвитку туризму у своєму районі.

Як зазначив голова Верховинської РДА Олег Лютий, на Верховинщині розроблено дві проектні пропозиції у селах Бистрець і Дземброня, які передбачають будівництво великих гірськолижних курортів  з понад сотнею кілометрів трас, з інфраструктурою, розрахованою на 15 тис. гостей одночасно. Втім, інвестора, який би "потягнув" такий коштовний проект, немає. 

"Якщо це питання розглядати в комплексі з відкриттям переходу до Румунії, то це абсолютно вирішуване питання",  вважає Олег Лютий.

Гончарук зазначив, що між президентами України і Румунії є попередня домовленість щодо відкриття пункту переходу на Верховинщині, і восени буде остаточно затверджена дорожня карта в цьому питанні. Перехід, на думку Гончарука, може бути відкритий вже в 2017 році. 

Голова Косівської РДА Зіновій Томащук доповів про 2 проекти: створення "гуцульського села" і музею. Проекти розроблені ще в 2008-2009 роках. Інвесторів, бідкається голова РДА, під ці проекти так і не знайшлося.

Керівник Надвірнянської РДА Олександр Кеніз вважає, що в районі варто розвивати велотуризм, високогірний дендропарк, реставрувати Пнівський замок. Кеніз також спробував додати щось про "Буковель-2", але Гончарук обірвав: "Може, досить вже нам одного "Буковеля"?"

Голова Долинської РДА Юрій Мазур вважає основною туристичною атракцією району так званий "карпатський трамвай". Цього року також відкрили Центр спадщини Вигодської вузькоколійки, нагадав Мазур. В районі також планують облаштувати оглядові майданчики на заповідних територіях. Ще одним "вічним" долинським проектом, про який говориться роками, є створення на базі соляного родовища "Баня" бальнеологічного курорту. І, звісно, без "мегапотужного гірськолижного курорту" у Вишкові Мазур туризм на Долинщині теж не дуже уявляє. 

Ірина Люклян, голова Рожнятівської РДА, повідомила, що розроблено генплан Осмолоди, який передбачає 5 гірськолижних комплексів. Однак курорти заплановані на землях лісового фонду, тож аби привести інвесторів, треба ці ділянки вилучити в лісгоспів. 

Олега Гончарука доповіді підлеглих розчарували. 

"У кожному районі є неймовірні можливості, які ми не можемо навіть уявити. На сьогодні ми бездарні ґазди… Ви кажете, проекти 2008-го, 2006-го років…. Але нічого не зроблено!"  сказав Гончарук.

Голова ОДА доручив усім керівникам районів до 20 серпня сформулювати пропозиції від потенційних інвесторів та перелік проблем, які треба вирішити, аби стимулювати розвиток туризму в області. 
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: