fbpx

Найчастіше в Україні за корупцію карають сільських голів, топ-чиновників не чіпають

Суспільство 10:43, 05.09, 2016

Народний депутат України Віктор Чумак і колишній заступник генерального прокурора Віталій Касько заявляють, що за 2015 рік жодного топ-чиновника не притягнули до кримінальної відповідальності за корупцію.

Про це вони сказали і середу під час круглого столу на тему: “Ефективність розслідування корупційних злочинів в Україні", передає Фінанс з посиланням на УБР

Депутат Чумак висловив переконання, що за останні кілька років спостерігається незмінна тенденція затримання чиновників високих рангів за одержання хабара чи неправомірної вигоди. За його словами, в останні роки приблизно 900 або тисячу осіб на рік притягувалися до кримінальної відповідальності за вчинення таких злочинів. Також він сказав, що за наявною інформацією, найбільша кількість посадових осіб, які притягалися до відповідальності, – це сільські голови.

“Інших посадових осіб тут дуже мало. І ми бачимо, що для людей, які перебувають на політичних посадах або на адміністративних посадах в політичних органах, для їх ув’язнення необхідна політична воля, якої, на жаль, поки немає”, – сказав Чумак.

Чумак стверджує, що затримання чиновників саме невисоких рангів відбувається для того, щоб створити певну статистику у винесенні судових вироків. При цьому він посилається на відкриті дані з Єдиного державного реєстру судових рішень, аналіз яких зробили представники ГО “Наші гроші”.

“Погана статистика – за рік 952 вироки? Хороша статистика, якщо взяти як для прокурорської роботи. Він (прокурор) не буде говорити вам про те, що там половина умовних вироків. Ще третина злочинів – штрафи… і менше 10% злочинів, за які потрапили у в’язницю”, – сказав Чумак.

За його словами, можна констатувати, що фактично всі злочини корупційного характеру, вчинені високопосадовцями, носять політичний характер.

У свою чергу Касько зазначив, що в Кримінальному кодексі України близько 20 злочинів визначені як корупційні. При цьому він вважає, що виникає багато питань до цього переліку, і незрозуміло, чому до цього переліку не потрапило внесення завідомо неправдивих даних у декларації, через що державні службовці можуть приховувати свої доходи. Тому, на його переконання, цей перелік корупційних злочинів потребує вдосконалення.

Касько звернув увагу, що можна почути заяви про притягнення до відповідальності дуже багатьох топ-чиновників, але насправді ці особи не займали високі посади.

“Якщо подивитися з точки зору стороннього спостерігача, громадян України, то стає ясно, що це не топ-чиновники, жоден з них не засуджений. Загалом, якщо дивитися з точки зору здорового глузду – жоден топ-чиновник за 2015 рік до відповідальності не притягнутий”, – заявив Касько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: