fbpx

НБУ готовий передати свою відпочинкову базу в Яремчі для реабілітації бійців АТО. ФОТО. ВІДЕО

Суспільство 23:01, 11.02, 2016

В Яремчі представники НБУ показали оздоровчий комплекс "Прикарпаття", який Нацбанк готовий передати для реабілітації військових, заступнику голови облради Ользі Галабалі та ветеранам АТО.

Відпочинкова база НБУ "Прикарпаття", яку в Яремчі почали будувати ще 2010 році, має скандальну репутацію завдяки публікаціям у ЗМІ про закупівлі дорогих меблів та інших аксесуарів. Втім, працівники Нацбанку на базі, будівництво і обладнання якої обійшлися в сотню мільйонів гривень, так і не відпочивали: після Євромайдану, у серпні 2014 року, Валерія Гонтарєва пообіцяла, що продасть "Прикарпаття" як непрофільний актив. Однак до продажу протягом двох років так і не дійшло. Згодом народний депутат від Прикарпаття Юрій Дерев'янко звернувся до НБУ з пропозицією створити на базі "Прикарпаття" реабілітаційний центр для учасників АТО

Зараз база розділена на два блоки – "А" і "Б". До кожного окремий вхід та вихід на терасу, з якої відкривається панорама річки та лісу.

Блок "А"

"Розраховувався для прийому "VIP-гостей", – каже представниця НБУ, яка проводила екскурсію. 

Блок двоповерховий. Всюди зроблений євроремонт. Між першим та другим поверхом є ліфт.

"Він буде дуже зручний для інвалідів чи поранених,  каже представниця НБУ. – Всередині санвузли, кухня та хол із каміном. Дивани покриті клейонкою. Недороблена кухня. В цьому блоці знаходиться три спальні. Теоретично там можуть перебувати на реабілітації 3 бійці зі своїми родинами".

Двері в спальню опечатані.

"Вони опечатані з того часу, як генпідрядник здав нам базу. Це зроблено для того, щоб ніхто і нічого не вкрав",  каже представниця Нацбанку.

Блок "Б"

"Він розрахований на п'ять сімей бійців, бо тут є п'ять просторих спалень",  каже "екскурсовод".

Блок складається з чотирьох поверхів, включно із цокольним, в якому знаходяться господарські приміщення, великий зал та тренажерний. На одному із поверхів знаходяться більярдна, сауна, невеликий басейн та джакузі.

"Бачите, ніякого мрамуру, як писали ЗМІ, тут нема,  каже представниця НБУ та додає: – Якщо б ЗМІ не виписували про цю базу всяке, то ми б уже давно закінчили її та здали в експлуатацію". 

В цей час працівник НБУ показує санвузли та каже, що в душових є музика.

"В усіх наших душових можна слухати радіо.  Ходімо, покажу "золоті унітази",  жартує він.

Ще один поверх має велику камінну залу для спільного відпочинку, а також кухню з їдальнею, розрахованою на двадцять осіб. 

Представниця НБУ каже, що Нацбанк охоче передасть базу для реабілітації бійців АТО, але для того потрібно подолати низку бюрократичних перешкод. Також треба доробити кілька нюансів  ліфти та каналізацію. За прогнозами експертів, каже Галабала, потрібно близько шести мільйонів гривень, щоб здати базу в експлуатцію, але представниця НБУ наголошує, що ці розрахунки, мабуть, були зроблені "ще коли долар був по вісім гривень". Гроші на ремонт не виділяються ще з весни 2014 року. 

"З вересня минулого року наші яремчанські люди ВОЛІ почали ставити питання про те, що було б добре віддати цю базу "Прикарпаття" для реабілітації та сімейного відпочинку бійцям АТО. Юрій Дерев'янко подав депутатське звернення. Ми спілкували із Нацбанком. Нарешті, вони дали нам відповідь та сказали, що готові це питання розглядати. Ми вже зрозуміли, щоб ввести базу в експлуатацію, потрібно підвести каналізацію, газ, штукатурку доробити, меблі докупити. Скільки нам коштуватиме утримання, скільки сімей тут може відпочивати одночасно, – ми зараз все маємо з'ясувати. Зараз ця база  це непрофільний актив Нацбанку. Він її більше не може утримувати", – розповіла заступник голови облради Ольга Галабала.

Вона додала, що базу можна передати на баланс Міністерства охорони здоров'я або Міноборони. Також облрада може взяти базу на свій баланс та фінансувати її з власного бюджету. Хоча Галабала додала, що це ще під питанням – в обласної ради може не вистачити коштів для фінансування.

Представник партії "ВОЛЯ", секретар Яремчанської міської ради, ветеран АТО Володимир Губарчук відзначив, що бійці обов'язково мають відпочивати тут сім'ями.

"Найголовніше, щоб це був сімейний відпочинок. Бо якщо учасники АТО самі збираються, то реабілітація по-іншому відбувається. Тому я наголошую на тому, що це має бути саме сімейний відпочинок, щоб бійці АТО могли бути із дружинами. Тоді буде кращий ефект від відпочинку", – сказав Губарчук.

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: