fbpx

"Не протирайте штани професорським складом!" – депутати облради обурені підготовкою кадрів у ПТУ

Суспільство 18:40, 13.02, 2017

Депутати Івано-Франківської обласної ради обурені тим, що профтехучилища випускають незатребувані на ринку кадри, а випускники ПТУ плутають сучасну техніку з НЛО.

На засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин начальник управління професійно-технічної, вищої освіти та молодіжної політики департаменту освіти, науки та молодіжної політики Ігор Гаврилюк доповів, що на Прикарпатті фахівців для сільського господарства готують у п’яти закладах профтехосвіти: Войнилівському професійному ліцеї, Городенківському професійному ліцеї, Коршівському професійному аграрному ліцеї, Кутському професійному ліцеї і Бородчанському професійному будівельному ліцеї, а також у Рогатинському державному аграрному коледжі.

Минулого року, за словами Гаврилюка, виконання державного замовлення на підготовку професій для сільського господарства виконано більш як на 70%. Діти в цій професії не бажають набувати досвіду. Найбільший попит на професії водія, кухаря, бармена, офіціанта і перукаря.

Втім, депутат облради, директор ППА "Вільхівці" Іван Приймак відзначив, що профтехучилища готують випускників за застарілими технологіями.

"Сільськогосподарські училища я бачу через призму тих дітей, які приходять до мене на практику. Пишуть у плані роботи: ознайомлення з роботою трактора Т-74, ДТ-75. Кого ви вчите?!  звернувся депутат до Гаврилюка. – Та в нас техніка по 10 мільйонів гривень, кондиціонери, комп’ютери. Не протирайте там штани професорським складом, а дайте автобус і виїздіть на практичні бази. Ми розуміємо, що ви не можете купити суперсучасну техніку для профтехучилищ, але той професор сам нічого не знає. Він вивчає з плаката  коробку ДТ-75. Кому це потрібно?"

Він додав, що ознайомлювати учнів ПТУ з сучасною технікою можна за допомогою спеціальних програм та плазмового телевізора.

Розкритикував систему профтехосвіти і директор ПП "Богдан і К", депутат облради Богдан Тимофійчук.

"Яка середня зарплата у перукаря? Нехай в день підстриже 10 людей, це буде 400 гривень в касу підприємства, де він працює. Від того отримає зарплату від 7 до 15%. Так стане йому на обід, якщо він не вкраде у того власника. А середня зарплата механізатора 10 тисяч. Значить, у вас неправильна політика, у вас нема інформації, куди треба йти вчитися і кого потребує ринок",  дорікнув Тимофійчук.

Він зазначив, що на його підприємстві бракує грамотних молодих механізаторів. Хоча зарплати високі. До прикладу, комбайнер влітку отримує до 30 тисяч гривень у місяць офіційної зарплати, водій – 10 тисяч.

Тому порадив чиновникам порахувати, яких професій бракує на ринку, та популяризувати їх. Тимофійчук також обурився підготовкою кадрів, розповів: коли показує учням ПТУ сучасні трактори, вони питаються, чи то не НЛО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: