fbpx

Не святий Франко: нагородили авторів кращих питань до всеукраїнського Франкового турніру. ФОТО, ВІДЕО

Культура 18:49, 02.06, 2016

В Івано-Франківську премії і подарунки вручили авторам питань, які здивували журі всеукраїнського он-лайн турніру "Нам пора для України жить".

Другий турнір інтелектуалів "Нам пора для України жить" цьогоріч присвячений 160-літтю Каменяра.

Всього на турнір, який пройде он-лайн у жовтні, надійшло 1500 запитань.

"За місяць люди написали таку кількість запитань для турніру, що це стало для нас великою несподіванкою", – каже ініціатор проекту, член оргкомітету, голова Регіонального центру оцінювання якості освіти, письменник  Богдан Томенчук.

Авторів запитань відзначили вперше.

За рекордну кількість питань – 350  нагородили викладача Прикарпатського університету, письменницю Ольгу Деркачову. Як з’ясувалося, Ольга написала 410 питань, але 60 передала в актив Прикарпатського університету, який також брав участь у конкурсі.

Студентки університету, які займаються у Ольги Деркачової, подарували присутнім на вечорі оригінальну інсценізацію. 

 

Ольга Деркачова отримала в подарунок планшет. Споснор нагороди – член наглядової ради ПНУ, керуючий обласною філією "Укрекстмбанку" Юрій Друк.

Нагородження влаштували в дусі турніру  з умовним тестуванням, яке оргкомітет запропонував лауреатам. Ті витягували "білети" і в режимі тестів відповідали на запитання про Франка, щоправда, запитання стосувалися їхніх стосунків з Франком – роботи над завданнями, сприйняття і потрактування текстів, розуміння і розмірковування.

"Мусимо як постколоніальна країна з травматичним досвідом відзначати ювілеї наших видатних особистостей,  відповіла на запитання в "білеті" Ольга Деркачова. – Цим ми ще і ще раз підтверджуємо свою ідентичність".

Філолог з Ворохти Тетяна Олесів подала на конкурс 200 запитань, одне з них було визнане кращим за версією інтернет-журі та он-лайн голосування в мережі.

Нагороду за краще запитання – 2000 гривень  від Івано-Франківської мерії вручав голова міста Руслан Марцінків. За кількість питань премією в 1500 гривень вчительку також відзначила Обласна профспілка освітян.

"Вчитель доти вчитель, поки сам вчиться. Пишучи питання, намагалася подивитися на Франка інакше, ніж це пропонує шкільна програма з її аналізом образів, проблематики віршів, критикою. І так постав переді мною живий і цікавий Франко. І так я з’ясувала, як мало знала про цього письменника. І зрозуміла, як важливо нам усім знати більше",  сказала лауреатка.

За версією журналістського журі конкурсу питань до турніру інтелектуалів "Нам пора для України жить", перемогла поетеса, член НСПУ, вчителька з міста Радивилів Львівської області Галина Гнатюк. Нагорода – 2000 грн від міської влади Франківська.

"Такі турніри можуть продовжувати створювати українське середовище, яке потрібне для творення української держави. Бо так є, що Україну ми маємо, а українську державу – ні. Такі турніри тримають планку для українців і тримають небо над Україною",  відгукнулася про конкурс та свою участь у ньому Галина Гнатюк.

Ще одну нагороду за краще запитання авторського журі і нагороду в 2000 грн здобула Ірина Тимчук, вчителька з Тужилова. 

Читайте також: Франківський гурт "КораЛЛі" зняв на незвичній урбаністичній локації новий кліп до музичної композиції, створеної за поезією Івана Франка "Фантастичні думи! Фантастичні мрії" ("Якби знав я чари, що спиняють хмари…")

Нагородження лауреатів конкурсу підтримала обласна Національна спілка письменників України. Її голова Євген Баран передав усім переможцям книги  двотомники Тараса Франка.

"Давайте жити так, щоби ті, кого ми любимо, відчували нашу любов. Любімо поетів живими, – звернувся до товариства, нагадуючи про роковини смерті поета, Богдан Томенчук. – Не Каменярами, не бронзовими, не святими, любімо поетів людьми, які у своїй поезії вищі від нас…"

Читайте також: Поховали в чужій сорочці у чужому гробівці: 100 років з дня смерті Івана Франка

"Всі питання будуть видані книгою коштом прикарпатського мецената Миколи Палійчука подсумував Богдан Томенчук. – Всі 1500 запитань з відповідями та джерелами видрукують до жовтня, і ще до конкурсу книга має розійтися по школах області. Це буде дуже велика допомога нашим філологам".

За словами Томенчука, книга буде мати статус наукового та навчального видання.  

Для лауреатів, організаторів конкурсу та гостей виступив оркестр "Гармонія Нобіле". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: