fbpx

Новий навчальний рік: які зміни відбудуться у школах Івано-Франківська

Суспільство 14:35, 29.08, 2017

Про новації, що стартують з 1 вересня у франківських школах, на оперативній нараді у міського голови повідомив начальник Департаменту освіти і науки міськвиконкому Ігор Смаль.

У Франківську зросла кількість шкіл, які цього навчального року матимуть інклюзивні класи, поінформував Ігор Смаль. 10 класів, в яких спільно навчатимуться здорові діти та діти з інвалідністю, запрацюють з 1 вересня у ЗОШ №1, №8 та у Вовчинецькій школі. 

За словами начальника Департаменту освіти міста, торік у Франківську було тільки три таких класи. 

"Вчителі готові до роботи з такими дітьми. Батьки теж нарешті зрозуміли важливість такого навчання і сміливіше віддають дітей до інклюзивних класів", – каже Смаль.

Три школи міста у 2017-2018 навчальному році задіяні в освітньому експерименті "Інтелект України". Чотири класи в ЗОШ №7, №9 та №23 (два класи) працюватимуть у цьому науково-педагогічному проекті.

Суть проекту "Інтелект України" полягає не в насиченні дитини поглибленими знаннями, а у набутті нею, перш за все, необхідних навичок роботи з інформацією, аналізу, гнучкого творчого мислення, швидких реакцій, розвитку пізнавальних процесів – сприйняття, пам'яті, мислення, уяви й уваги; розвитку якостей особистості школяра. Методика розроблена командою провідних вчених Харкова. Навчальна програма побудована на міжпредметних зв'язках. Для прикладу, якщо на уроці "Читання" діти вивчали оповідання про соловейка, то на уроці "Я і Україна" у той самий день вони дізнаються про класову та видову приналежність цього птаха, спосіб життя, проглядають відеофрагмент з соловейком, чують його спів.

Додатково до загальношкільних предметів, програма яких спеціально адаптована, введені нові: "Навчаємося разом", на якому діти розвивають пам'ять за спеціальними методиками, та предмет "Еврика", на якому учні розвивають творчі, винахідницькі якості, кмітливість, працюють над рішенням складних задач. Крім обов'язкових уроків фізичної культури, кілька разів впродовж кожного уроку учні беруть участь в музичних паузах з елементами фізичних вправ і танцювальних рухів, роблять вправи для очей, застосовують релаксуючі елементи.

За результатами, які демонструють учні проектних класів у чотирьох областях, МОН рекомендував навчально-педагогічний проект "Інтелект України" до подальшого впровадження з цього навчального року. 

Понад 3 тисячі маленьких франківців підуть цьогоріч у перший клас – у трьох школах відкрили додаткові класи. Більше першачків приймуть школа-садок №6, ЗОШ №23 та №8.

"За минулий тиждень надійшло 100 додаткових заяв", – повідомив Ігор Смаль. 

Ще дві новації у франківських школах стосуватимуться саме початкової ланки освіти. У ЗОШ №24 та №26 в початкових класах упроваджується навчальна технологія "Розумники". А два класи ЗОШ №9 стартують за новою освітньою програмою для першачків від Міносвіти. 

Нагадаємо, у Франківську презентували проект "Розумники" – мультимедійне навчання у початковій школі. Проект мав рекомендацію Міністерства освіти, але минулого року реалізувався як експеримент у 18 школах України. Першою у нашому місті до експерименту приєдналася Католицька школа. 

Проект "Розумники" передбачає, що традиціне викладання предметів поєднується із мультимедійними заняттями. "Педагогічні" або "дидактичні ігри" дозволяють вчителю практикувати особисто орієнтований підхід до дітей у навчанні. Програма фіксує час виконання завдання, кількість помилок, кількість підходів до виконання тощо. Діти працюють зі спеціальними планшетами, програмне забезпечення – від Майкрософт та Інтел.

Що стосується оновленої програми для учнів початкових класів, то на початку серпня МОН України затвердило 13 оновлених навчальних програм для розвантаження навчання школярів 1-4 класів. Зміни покликані забезпечити більшу логічність навчального процесу та надати більшої свободи вчителю, а також дати дитині розкритися та максимально розвинути її індивідуальність.

Спільний проект Міністерства освіти і науки України та відкритої онлайн-платформи Ed-Era.com за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" передбачає, що тепер учителі самі визначатимуть кількість годин для вивчення кожної теми. Також оновлена програма адаптована до вікових особливостей дітей. Деякі теми перенесли для вивчення у старших класах. 

Зміни стосуються також і вимог оцінювання досягнень учнів. Наприклад, діти виконуватимуть завдання олівцем, а вчителі не писатимуть червоною ручкою. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: