fbpx

Новації вступної кампанії 2015: автоматизована система надання рекомендацій до зарахування

Суспільство 07:07, 07.07, 2015

У минулі роки величезною проблемою вступної кампанії було те, що один абітурієнт міг бути одночасно рекомендований до зарахування на місця державного замовлення у кількох навчальних закладах, на кількох напрямах. Оскільки абітурієнт міг обрати лише один виш для навчання, то решта місць, де він був рекомендований, залишалися вакантними.

Наявність трьох етапів зарахування не вирішувала проблеми незаповнення квот державного замовлення за визначеною процедурою, а добір студентів відбувався за принципом "хто подав швидше оригінали документів, той і зарахований". З аналізом описаної ситуації та кількістю абітурієнтів, яких зараховували на навчання за кошти державного бюджету поза визначеною процедурою, можна ознайомитися у дослідженні Громадянської мережі "ОПОРА".

Цьогоріч рейтингові списки формуватимуться приймальною комісією з Єдиної бази з урахуванням пріоритетності. Як працюватиме система ЄДЕБПО, визначаючи найкращу пропозицію для навчання абітурієнта, враховуючи пріоритетність заяв, яку абітурієнт вказав під час подачі документів, спробуємо продемонструвати наочно.

Для прикладу, візьмемо довільні рейтингові списки вступників у трьох вищих навчальних закладах (обмежимося першими 25 абітурієнтами у рейтинговому списку, припустимо, що у кожному виші є по 9 місць державного замовлення).

1

 

У цих списках абітурієнти розміщені відповідно до величини конкурсного балу: від найбільшого до найменшого. Відповідно до минулорічних Умов прийому, до кожного списку осіб, рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення, мали потрапити перші дев’ять вступників. Як видно з таблиці, рекомендацію до зарахування у трьох різних навчальних закладах одночасно міг отримати один і той абітурієнт. Так, вступник Сакун (прізвище виділене зеленим кольором) одночасно потрапив до списків трьох ВНЗ, абітурієнти Петренко, Іванов, Рябий, Лисенко, Єрема, Губенко, Скрипник, Маригіна – до двох. Зрозуміло, що вони не можуть одночасно навчатися на місцях державного замовлення у кількох закладах, тому оберуть лише один. Однак, зважаючи на те, що минулого року не існувало системи пріоритетності заяв, приймальні комісії, не знаючи, якій з них абітурієнт надає найбільшу вагу, рекомендували його одночасно за усіма заявами. Саме так виглядав би список рекомендованих до зарахування у 2014 році.

Цього року кожен вступник рейтингуватиме усі свої заяви, тому у випадку, якщо його конкурсний бал дозволятиме зарахування на кілька спеціальностей чи у кілька ВНЗ, рекомендація надаватиметься тільки за найвищим пріоритетом. У випадку з нашим прикладом вступник Сакун буде рекомендований лише до ВНЗ №1, оскільки саме тут знаходиться його заява з найвищим пріоритетом. Щодо вступника Петренка, то він буде рекомендований до зарахування у ВНЗ №2, адже в першому вузі знаходиться заява з меншим пріоритетом. За ідентичною процедурою Іванов буде рекомендований до зарахування у ВНЗ №3, абітурієнтка Маригіна – у ВНЗ №2.

Після кількох етапів обрахунків список осіб рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення виглядатиме так:

2

Прізвища вступників виділені жовтим кольором – це ті, що раніше не були рекомендовані до зарахування, однак завдяки системі пріоритетності отримали таку можливість. Місце вступника, який буде рекомендований до зарахування в іншому виші чи на іншу спеціальність за вищим пріоритетом, займе абітурієнт, який досі знаходився "під рискою" державного замовлення. У випадку з ВНЗ №1 це мав бути вступник під 10 номером – Куліда. Однак, оскільки у цьому виші його заява має другий пріоритет, а у ВНЗ №3 – перший (найвищий) пріоритет, то в такому випадку Куліда вже не буде рекомендований до зарахування у ВНЗ №1, а його місце займе вступник Глуховський, що розташований наступний у списку.

Звертаємо увагу, що рекомендація відбувається за найвищим пріоритетом, однак за умови, що це дозволяє конкурсний бал. Наприклад, вступник Черків рекомендований до зарахування у ВНЗ №3 за третім пріоритетом, попри те, що його заяви з вищим пріоритетом є у ВНЗ №1 та №2. Зважаючи на те, що у перший двох ВНЗ його конкурсний бал нижчий, він не дозволяє бути зарахованим у ці навчальні заклади. У ВНЗ №3, вочевидь, через інший конкурсний предмет ЗНО, або більший ваговий коефіцієнт одного з складових конкурсного балу, абітурієнт був рекомендований до зарахування за третім пріоритетом.   

Застосування системи пріоритетності у всіх вищих навчальних закладах дозволить за конкурсним балом рекомендувати до зарахування на місця державного замовлення набагато більше абітурієнтів, ніж у минулі роки. Відповідно до внесених змін до Умов прийому, зарахування вступників відбуватиметься в один етап, а не у три, як в попередні роки. Разом з тим, допускаємо, що частина абітурієнтів не виконає умови до зарахування, тобто не подасть оригінали документів у Приймальну комісію до 8 серпня. Умови прийому передбачають, що в такому випадку рекомендації до зарахування на вакантні місця державного замовлення надаватимуться вступникам із числа рекомендованих до зарахування на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб, які виконали умови до зарахування та мають найвищий конкурсний бал.

Оскільки Умови прийому передбачають різні підстави для участі у конкурсному відборі, окремо формуватимуться списки рекомендованих до зарахування абітурієнтів, які вступають на загальних підставах, за цільовим направленням та мають право на позаконкурсний вступ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: