fbpx

Новорічний "подарунок" НБУ: українцям втричі обмежили готівкові розрахунки

Економіка 18:49, 03.01, 2017

Тепер ліміт на великі покупки встановлено на рівні 50 тисяч гривень.

В Україні впроваджується новий обов'язковий рівень для оплати покупок у готівковій формі. Національний банк України повідомив, що починаючи з середи, 4 січня, попередній ліміт для фізичних осіб, встановлений на рівні 150 тис. гривень, знижується до 50 тис. гривень.

Оприлюднена постанова НБУ датована ще листопадом минулого року, інформує ТСН. Нею передбачено "граничну суму розрахунків готівкою між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50 тис. грн., а також фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню".

Гроші мають бути переведені на поточні рахунки в національній валюті.

"Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень, і банки зобов'язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі", – наголошують в НБУ.

І додають, що гранична сума розрахунків готівкою підприємств і підприємців між собою протягом одного дня залишається незмінною і становить 10 тис. гривень.

Нацбанк вважає, що зміни не завдадуть незручностей громадянам та не зачіпатимуть щоденних покупок населення, оскільки стосуватимуться лише великих придбань, зокрема нерухомості, коштовностей, транспортних засобів, предметів мистецтва, хутра, дорогих годинників, подорожей тощо. Банкіри кажуть, що така ж практика діє у Європі і має чимало позитивних наслідків – стимулює банківську систему, зменшує корупційну складову та тіньовий обіг грошей тощо. 
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: