fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Обласна рада гальмує впровадження антикорупційної системи електронних закупівель, яка заважає розкрадати бюджет

Обласна рада гальмує впровадження антикорупційної системи електронних закупівель, яка заважає розкрадати бюджет

Політика 20:22, 18.03, 2016

Депутати обласної ради не підтримали пропозицію заступника голови облради Ольги Галабали запровадити систему тендерних електронних закупівель "ProZorro" для екологічних коштів на суму від 50 тисяч гривень. Система "ProZorro" зводить до мінімуму корупційні ризики у державних закупівлях.

Пропозицію запровадити систему "Прозоро" голова фракції "ВОЛЯ" Ольга Галабала внесла під час розгляду питання щодо фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2016 році.

"З цього переліку заходів на 80 млн гривень тільки на шість мають бути проведені тендери. Зокрема, на суму 14 млн гривень. Решта – більше 63 млн гривень – це так звані дотендерні суми",  відзначила Галабала.

Галабала запропонувала впровадити систему "Прозоро" для всіх закупівель на понад 50 тис. грн. Це дозволило б мінімізувати корупційні ризики і розкрадання бюджетних грошей.

Загалом у переліку природоохоронних заходів на 2016 рік, які мають фінансуватися з фонду охорони навколишнього природного середовища, 129 об’єктів.

Також Галабала додала, що з 2011 року ніхто не бачив звіту використання екологічних коштів та не знає, хто виконував підрядні роботи, яких загалом виконано на сотні мільйонів гривень.

Відзначимо, що програма охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області до 2015 року була затверджена 10 червня 2011 року. Положенням про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища передбачено, що розпорядники коштів до 15 березня повинні подавати в ОДА та обласну раду інформацію про використання природоохоронних і ресурсозберігаючих заходів. Однак за п’ять років навіть за зверненням народних депутатів розпорядники не звітують.

Голова обласної ради Олександр Сич нервово відреагував на пропозицію заступниці. Конфлікт переріс у 15-хвилинну публічну сварку. Сич не пояснив, чим його не влаштовує система, а перейшов на особистості і закидав, що Галабала прагне лише "піаритися". При цьому, як стверджують експерти, ефективність системи "Прозоро" вже доведена практикою у містах, які її впровадили. Система запобігає розкраданню бюджету і дає змогу заощадити в середньому 20% коштів, вважають експерти. 

Втім, Сич поставив пропозицію Галабали на голосування. 

"За" використання системи тендерних електронних закупівель "ProZorro" для розподілу екологічних коштів проголосувало всього сім (!) депутатів, ще семеро утрималося, решта – просто не голосували.

Голова лічильної комісії "свободівець" Ігор Шевчук наголосив, що "проти"  немає.

"Я спеціально сказав, що ніхто не проти, щоб не появилося у всіх районних газетах, що депутати такі погані, корупціонери, проти системи "ProZorro". Ніхто не проти!"  наголосив він. Втім, пропозицію провалили. 

Більшість фракцій в облраді виправдовуються, що начебто потрібно довивчити питання.

Нагадаємо, напередодні сесії бюджетна комісія відхилила пропозицію Галабали, аргументуючи тим, що процедура електронних закупівель затягне фінансування, а також чиновники не мають досвіду у її застосуванні. Застосування електронної системи "ProZorro" для екологічних коштів не підтримала і екологічна комісія.

Як писав КУРС, нещодавно іванофранківцям представили досвід впровадження революційної системи електронних закупівель ProZorro та її переваги. Експерти підкреслюють, що система ProZorro – це економія і відкритість, яка дозволяє заблокувати нераціональне використання бюджетних коштів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: