fbpx

Обласна рада відмовила у створенні скандальній Переріслянській ОТГ і підтримала Дзвиняцьку

Суспільство 14:58, 15.09, 2017

Представники обох громад, які формуються у Надвірнянському та Богородчанському районах Івано-Франківщини, прибули на сесію обласної ради, щоби відстояти об'єднання. Виступи людей вплинули на рішення обласних обранців.

Обласна рада розглянула питання про внесення змін до свого попереднього рішення, що було ухвалене у липні цього року “Про перспективний план формування територій громад області”.

Заступник голови ОДА Богдан Кобилянський поінформував про зміни. Депутатам запропонували підтримати створення Дзвиняцької ОТГ у Богородчанському районі – громади з центром у селі Дзвиняч, у складі сіл Дзвиняч, Космач, Міжгір’я і Росільна.

“Об’єднуються 6,4 тис. людей, це 55% від загальної кількості мешканців громади. Робоча група ОДА прийняла позитивне рішення щодо фінансової спроможності громади і звернулася до облради про зміни в перспективному плані, що дасть ОТГ можливість почати 2018 рік на прямих розрахунках з державним бюджетом. ЦВК призначила 29 жовтня вибори в Дзвиняцькій ОТГ”, – повідомив депутатам Кобилянський.

Так само отримала позитивне рішення робочої групи з формування ОТГ облдержадміністрації Переріслянська ОТГ у Надвірнянському районі. Нова громада мала постати замість Тисменичанської ОТГ, яка сформувалася раніше. Переріслянська ОТГ додала громади 4 сіл: Перерісль, Фитьків, Волосів, Гаврилівка та перенесла центр ОТГ з Тисменичан до Перерісля. Таким чином, нова ОТГ мала охопити 8 сіл, це 45% чисельності повної ОТГ.

На сесії з’ясувалося, що зміни викликали незгоду перш за все всередині ОТГ. На Надвірнянщині. Частина сіл висловили незгоду з перенесенням центру громади і звернулися до районної ради.

Серед депутатів облради не було одностайності в оцінці ситуації та прийнятті рішення, відтак до слова запросили представників Переріслянської ОТГ.

Представник громади Тисменичан, депутат Надвірнянської районної ради Микола Гусак стверджував, що невідомі особи ввели в оману голову ОДА, відтак той підписав розпорядження про створення Переріслянської ОТГ і на його підставі ЦВК призначила вибори.

“16 червня сільський голова Перерісля хотів змінити центр ОТГ, а 20 липня вже є висновок з підписом ОДА. Так швидко не можна було прийняти рішення, не було відповідних громадських слухань. Після висновку ОДА Фитківська сільрада в порушення закону проводить сесію, що вона не проти об’єднання. У перспективному плані, що його затвердила обласна рада, затверджена Тисменичанська ОТГ з центром у Тисменичанах, її спроможність підтверджена висновком Кабміну. Неправомірно змінювати центр ОТГ. Вважаємо, що в такий спосіб нас хочуть позбавити права брати участь у виборі голови громади”, – пояснив депутатам облради Гусак.

Голова села Фитьків натомість стверджувала, що об’єднання і рішення про перенесення центру було добровільним і законним. “Не кажіть, що не було громадських слухань, хай суд встановлює”,  звернулася вона до опонентів у ОТГ.

“Звертаюся до депутатів підтримати наше рішення, щоб з січня наступного року перейти на прямі бюджетні відносини. Щоб не лишитися великою сільрадою. Ми розуміємо, що нам жити з тисменичанськими людьми, ми готові їх прийняти, ми пішли на те, щоби покращити життя в громаді. Не знаю, чому райрада звертається до облради, але ми всі пройшли процес законно, тому прошу підтримати”,  виступила Марія Дмитрук.

Звернення від Надвірнянської райради до обласної ради, ОДА та ЦВК про те, щоби скасувати формування Переріслянської ОТГ і перенести центру громади, у сесійній залі озвучив заступник голови району Ігор Писклинець.

“Дві третини райради проголосували за це звернення. Нам потрібно зупинитися, відкликати всі ці документи, частина яких не відповідають дійсності. Не можемо приймати рішення, які спровокують конфлікт у громаді. Просимо призупинити процес об’єднання. Є звернення депутатів райради до прокурора про перевірку документів по процесу об’єднання”,  зазначив Писклинець.

Під час виступів представників громади та депутатів між сторонниками Тисменичан і Перерісля тривали перепалки. Зважаючи на незгоду між представниками громад, які мають сформувати ОТГ, депутати облради розмежували питання про створення ОТГ – проголосували кожну громаду окремо.

За внесення змін до перспективного плану в частині формування Дзвиняцької громади проголосував 71 депутат із 79 пристуніх.

Формування Переріслянської громади підтримали 27 обласних обранців, решта голосували проти та утрималися. Таким чином сформованою без змін на Надвірнянщині залишилася Тисменичанська ОТГ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: