fbpx

Обласна влада не може надати добровольцям статусу учасників бойових дій

Суспільство 14:30, 18.02, 2016

Прийняття розпорядження Івано-Франківської облдержадміністрації та обласної ради про утворення спеціальної комісії щодо визначення учасниками бойових дій бійців добровольчих батальйонів у зоні проведення Антитерористичної операції на Сході України не відповідатиме вимогам чинного законодавства України.

Таку непряму відповідь на ультиматум, що його вчора голові облдержадміністрації Олегу Гончаруку поставила Спілка добровольців АТО Прикарпаття, сьогодні оприлюднили на сайті ОДА.

Читайте, будь ласка: Учасники війни на Донбасі дали тиждень наміснику президента в області, щоби рішення Івано-Франківської обласної ради про присвоєння добровольцям статусу УБД та вручення відповідних посвідчень було виконане.

“Рішення про утворення комісії та положення про неї затверджується відповідним міністерством, центральним органом виконавчої влади”, – зазначив головний спеціаліст сектора в Івано-Франківській області Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Мирослав Кріль.

“Порядок надання статусу учасника бойових дій визначений постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року №413. Згідно з пунктом 5 цього порядку рішення про надання статусу приймається лише комісіями з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореними в Міністерстві оборони, МВС, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Генеральній прокуратурі, Управлінні державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, ДПтС. При виникненні спірних питань, які потребують міжвідомчого регулювання, рішення приймає міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера. Таку комісію створює Державна служба у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної організації”, – наголосив Мирослав Кріль.

Тому порядок надання статусу учасника бойових дій не входить до компетенції обласних органів влади, а визначається відповідним центральним органом виконавчої влади.

Нагадаємо, що Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення “Про статус бійців добровольчих батальйонів у зоні проведення антитерористичної операції на Сході України”. 

На останньому засіданні комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей заступник голови облради Василь Гладій зауважив, що обласна рада має право виплачувати додаткові пільги за рішенням сесії.

Голова обласної ради Олександр Сич зазначив, що потрібно дати бійцям добровольчих батальйонів посвідчення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: