fbpx

Обласну раду шантажує газовидобувна компанія екс-міністра уряду Януковича. ДОКУМЕНТИ

Суспільство 21:44, 09.02, 2016

Івано-Франківська обласна рада отримала перший лист від Держгеонадр за "новою процедурою" з вимогою розглянути до 19 лютого (тобто протягом 10 днів!) погодження спеціального дозволу на видобування нафти і газу ТОВ "ПАРІ".

Видобування планується на Чемигівській площі (Яремчанська міська рада, між селами Микуличин і Ворохта). Якщо відповіді від облради (а це питання має вирішуватися на сесії) не буде до 19 лютого, то вважатиметься, що облрада надала "мовчазну згоду" на такий дозвіл. Тим часом чергова сесія облради планується на березень.

Першим претендентом на "мовчазну згоду" обласної ради стала компанія, що входить до кіпрського холдингу "Бурізма", власником якого є Микола Злочевський, міністр екології при президенту Януковичу. Також цікаво, що директорами "Бурізми" є Олександр Кваснєвський, президент Польщі у 1995-2005 роках, і Хантер Байден, син віце-президента США Джо Байдена. Ця компанія протягом 5 років (з 2010 до 2015) мала спецдозвіл на геологічне вивчення надр на Чемигівській ділянці.

"Пам’ятаєте, які наслідки має розпорядження землями поза межами населених пунктів Держкомземом (тепер Держгеокадастром)? Схожий трюк відбувається і з надрами. Держгеонадра стає структурою, яка майже однооособово буде вирішувати, кому надавати надра, нівелюючи рішення органів місцевого самоврядування, інтереси громад і людей. Які, до слова, згідно з Конститутуцією України є власниками цього національного багатства", – повідомила заступник голови обласної ради Ольга Галабала.

25 січня цього року Держгеонадра зібрали на нараду всіх заступників голів облрад, які курують питання надр, та голів екологічних комісій. І повідомили, що з 19 грудня 2015 року вступили в силу зміни до постанови Кабміну №615, якими передбачено, що тепер не компанія звертається до обласної ради щодо погодження видання спецдозволу на користування надрами, а це робить Держгеокадастр.

Більше того, Держгеокадастр самостійно встановлює строк, в який обласна рада має надати відповідь. Якщо відповіді Держгеонадра не отримують, то вважається, що згода надана. Це викликало шквал обурення від представників обласних рад. Адже такі "нововведення" є нікчемними, бо тільки згідно із законом про місцеве самоврядування сесія обласної ради, яка має вирішувати питання про надання спецдозволу, має збиратися не рідше ніж 1 раз на квартал. А зараз надходять листи з вимогою надати відповідь в 10-денний строк. Зрозуміло, що такої відповіді не буде, пише Ольга Галабала.

На бурхливі коментарі представників облрад представники Держгеонадр відповіли, що для них такі зміни до постанови Кабміну №615 стали також несподіванкою і вони мають намір вносити до неї зміни й обіцяли не надсилати "листи щастя" з примусовим строком розгляду погодження спецдозволів, поки ситуація не врегулюється. Але виходить, що це слово не було дотриманим, додала Галабала.

"Моя особиста позиція: обласна рада має в судовому порядку вимагати скасування таких "нових порядків" і захищати права громад і людей. Кінцева ціль  це мати законні, цивілізовані і прозорі стосунки між громадами і надрокористувачами. Коли громада володіє всією інформацією щодо надрокористувача і сплати ним податків (як, до речі, передбачено новим законом про прозорість видобувних галузей), громаді чесно сплачуються податки, відшкодовується екологічна шкода і від видобування на території громади корисних копалин ця громада виграє і розвивається. А не мати такі дикі стосунки, як є зараз, коли більшість надрокористувачів не оформляє землю в оренду, коли громади мають наслідком роботи надрокористувачів тільки розбиті дороги, потріскані хати і зіпсовану екологію",  пише Ольга Галабала. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: