fbpx

Обласний центр реабілітації дітей-інвалідів у Нижневі перетворився на руїну, яку охороняють три нічні сторожі

Суспільство 16:59, 29.08, 2014

В Обласному центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів офіційно працює троє охоронців. Сам Центр – покинута руїна. Там немає ні дітей, ні працівників.

У селі Нижнів Тлумацького району від Центру фактично залишилися тільки юридична адреса, але є окремі структурні підрозділи, які все-таки функціонують – у Снятинському районі: відділення денного стаціонару у смт. Заболотів та стаціонарне відділення у с. Джурів.

На перший погляд, будівлю у Нижневі покинули давним-давно, забравши із собою усе, що можна винести. Рештки залишили на потіху мародерам. Вікна та двері потрощено, лише цілі пластикові вікна на останньому поверсі вирізняються на тлі суцільного погрому.

Всередині будівлі все ще гірше: кілька поламаних стільців і ліжок, лише сліди від батарей під вікнами, на стінах – грибок, стирчать електричні дроти, сантехніка вирвана, плитка зі стін відбита, навіть самі стіни подекуди наскрізь проламані. Розікрали усе. Не зрозуміло, яким дивом вціліли ті вікна на останньому поверсі.

За радянських часів це була лікарня, потім був районний будинок для людей похилого віку, а в 2006 році його передали в Департамент соцполітики і гучно назвали Обласним центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Тоді ж розпочали багатообіцяючий ремонт – замінили вікна на останньому поверсі та "укріпили" дах. На цьому все і зупинилось.

На інформаційний запит в департаменті соцполітики ОДА відповіли, як належить по закону. Але не всі відповіді виявилися правдивими.

У самому Нижневі офіційно працюють три сторожі на 0,67 посадового окладу кожен, тобто отримують зарплату приблизно по 800 гривень. Два сторожі працюють з 2004 року, одного навіщось додали з 2009.

"Будівля за адресою с. Нижнів, вул. Дністерська, 32 знаходиться під нічною охороною. Режим роботи сторожів – з 21.00 по 7.00. Руйнування будівлі не відбувається, дах не протікає, вікна – цілі, сторожі періодично прибирають територію", – йдеться у відповіді на інформаційний запит.

1

Цікаво, що вдень будівлю ніхто не охороняє. Щодо руйнування – тут без коментарів.

На початку липня 2014 року оглянути Центр приїхали представники влади – заступник голови ОДА Сергій Адамович, начальник департаменту охорони здоров’я Роман Мельник, представник департаменту соціальної політики Тарас Мойсишин. Побачене стало для чиновників неприємним відкриття. Оцінивши місцеву "інфраструктуру", Мельник запропонував відремонтувати приміщення та облаштувати тут обласний хоспіс, адже, за його словами, потреба така в області назріла вже давно.

"Є питання хоспісної лікарні обласного підпорядкування, оскільки в нас у хоспісі є всього 30 ліжок, а потреба в них в 5 разів більша. Для хоспісу тут можна було би зробити не 50 ліжок, а всі 100. Не потрібно ніякого особливого обладнання. Треба лише відремонтувати приміщення. Ми би могли тут збирати усіх хоспісних хворих", – запропонував Мельник.

Розуміючи, що на відновлення будівлі доведеться виділити немалу суму, до пропозиції про облаштування хоспісу вирішили повернутися у недалекому майбутньому. На сьогодні це все ще залишається на рівні балачок, приміщення продовжує руйнуватись. А невидимі нічні вартові продовжують отримувати зарплату з убогого бюджету для дітей-інвалідів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: