fbpx

Область втратила шанс безкоштовно отримати базу НБУ "Прикарпаття" в Яремчі

Суспільство 16:55, 04.05, 2017

Область втратила можливість створити унікальний реабілітаційний центр на базі НБУ "Прикарпаття" у Яремчі, самотужки такий заклад області не вдасться збудувати.

За понад рік чиновники не спромоглись належним чином опрацювати питання та внести на розгляд облради всі необхідні розрахунки для прийняття остаточного рішення про офіційне звернення до Нацбанку з приводу передачі області цього оздоровчого комплексу, який на 90% готовий до введення в експлуатацію. Нещодавно НБУ прийняло рішення про відчуження цього об'єкту шляхом приватизації, і база, в будівництво якої вклали мільйони гривень, потрапить в приватну власність.

Більш як рік тому депутати обласної ради від партії "ВОЛЯ" ініціювали розгляд питання про передачу Івано-Франківській області бази "Прикарпаття" для створення там реабілітаційного центру для учасників АТО. Такій ініціативі передувало звернення народного депутата Юрія Дерев'янка до НБУ з цього приводу та ряд робочих зустрічей за участі обласного депутата Ольги Федишиної, в результаті яких НБУ заявив про можливість такої передачі у разі звернення керівництва Івано-Франківської області у встановленому законом порядку. Після цього з ініціативи депутата обласної ради Андрія Марійчина це питання було розглянуте на засіданні комісії з питань підтримки учасників АТО та їх сімей, де вказана пропозиція отримала схвалення. Позитивне рішення прийняла і комісія з питань охорони здоров'я і соціальної політики за сприяння депутата Олега Атаманюка, де було вирішено створити на цьому об'єкті реабілітаційний центр не лише для учасників АТО, а й хворих кардіологічного профілю. 

"Рівень смертності від серцево-судинних захворювань в Україні є найвищим, цими захворюваннями найчастіше хворіють українці, а особливо ця проблема є актуальною для учасників АТО. Тому для нас реабілітація таких хворих є вкрай необхідною. А створення такого центру стало б важливим кроком для вирішення цього питання", – відзначав Олег Атаманюк.

1

Як акцентує депутат Ольга Федишина, ОДА повинна була зробити висновки та розрахунки: скільки коштів потрібно для введення в експлуатацію бази, на її утримання та обслуговування та чи спроможна область утримувати такий заклад за власні кошти. 

"На превеликий жаль, керівництво області зволікало з остаточною відповіддю, з цими розрахунками. Це питання навіть не винесли на розгляд обласної ради, більш як рік питання не вирішувалося", – каже депутат. На необхідності поквапитись з прийняттям рішення Федишина наголошувала на сесіях обласної ради.

Зараз Нацбанк і Фонд держмайна включили оздоровчий комплекс в перелік об'єктів, що підлягають приватизації, і область виратила шанс отримати його безоплатно, а учасники АТО і хворі кардіологічного профілю – отримувати якісну реабілітацію.

"Шкода в цій ситуації наших захисників, які потребують належної реабілітації і не мають змоги її отримати. На основі бази "Прикарпаття", власне, і можна було створити такий центр сімейного типу, де учасники АТО могли б проводити там час зі своїми рідними в сучасному корпусі поряд із річкою, проводити спілкування з психологами в камінній залі, а не в радянських санаторіях. Будівля укомплектована меблями і могла бути переоблаштована під більшу кількість номерів. Крім того, НБУ був готовий також передати на цю базу тренажери, які б теж стали в пригоді в процесі реабілітації", – відзначає депутат.

Нагадаємо, відпочинкову базу НБУ "Прикарпаття" в Яремчі почали будувати ще в 2010 році. Втім, працівники Нацбанку на базі так і не відпочивали: після Євромайдану, у серпні 2014 року, Валерія Гонтарева пообіцяла, що продасть "Прикарпаття" як непрофільний актив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: