fbpx

Облрада хоче надати добровольцям статуси учасників бойових дій

Суспільство 16:34, 16.02, 2016

На Івано-Франківщині не виконується рішення обласної ради "Про статус бійців добровольчих батальйонів у зоні проведення антитерористичної операції на Сході України". Таким чином добровольці не можуть отримати ані пільги, ані визнання.

Про це йшлося сьогодні на засіданні комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей.

Член комісії Роман Ткач зауважив, що бійцям не стільки важлива соціальна допомога та пільги, скільки визнання їх учасниками бойових дій.

"Мій тесть лише минулого року офіційно став ветераном УПА. До того Тисменицька райрада прийняла рішення про визнання його ветераном УПА і в межах можливості бюджету платили якихось 300 гривень на квартал. Він на ті гроші не дивився, але тішився посвідченням, що його визнали, і не важливо хто – райрада чи держава,  розповів Роман Ткач.  То чому зараз для нас проблема визнати сотню добровольців учасниками бойових дій хоча б на обласному рівні?"

Василь Гладій зауважив, що обласна рада має право виплачувати додаткові пільги за рішенням сесії. Він підтримав свого колегу та зазначив, що бійців потрібно підтримати принаймні на обласному чи місцевому рівнях. Цю ж думку підтримав волонтер Василь Андріїв.

Голова обласної ради Олександр Сич зазначив, що для початку потрібно дати бійцям добровольчих батальйонів посвідчення.

"Ми мали це зробити, хоча б для того щоб морально їх вшанувати, маємо дати їм посвідчення. У рішення був термін виконання – місяць. Якщо хтось бачить якісь юридичні заперечення, то скажіть, ми їх виправимо і знову приймемо рішення. А то виходить, що ми сказали, прийняли, а не зробили. Це все збільшує соціальну напругу. П’ять місяців говоримо одне й те саме! Ми ж не вимагаємо для хлопців ніяких пільг, нічого, просто треба дати їм посвідчення",  зауважив Олександр Сич.

Комісія рекомендує ОДА в тижневий термін виконати рішення про створення комісії, яка буде займатися вирішенням питань надання статусу учасника бойових дій бійцям добровольчих збройних формувань. Якщо така комісія не буде створена, то рекомендувати створити таку комісію при облраді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: