fbpx

Облрада хоче спростити зберігання наркотичних речовин у медзакладах – поліція не проти

Здоров'я 15:23, 09.06, 2017

У лікувальних закладах області є проблеми щодо використання наркотичних засобів. Про це йшлося на засіданні постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров'я та соціальної політики.

Голова комісії Манолій Піцуряк зазначив, що в Україні обіг наркотиків ліцензований і великі лікарні мають на це ліцензії. Проблеми виникають із малими населеними пунктами. Зокрема, у фельдшерсько-акушерських пунктах, лікарських амбулаторіях нема технічних можливостей зберігати наркотичні препарати. Щоб у таких закладах зберігати по 1-3 ампули наркотичних препаратів, які можуть рятувати життя, необхідно відповідно до законодавства приміщення оснащувати сигналізаціями, решітками. Технічно це втілити іноді неможливо.

"Треба рятувати життя, а ні лікар, ні фельдшер не мають права мати у пункті наркотичний препарат", – говорить Піцуряк.

Він додав, що необхідні напрацювання відповідальних управлінь, які дозволять внести зміни у постанову і розширити можливості зберігання наркотичних речовин для невеличких медичних закладів.

"Нам треба постанову, яка дозволить зберігати 1-3 ампули наркотику, що не сприятимуть розповсюдженню наркоманії, але зможуть врятувати життя", – зазначив Піцуряк.

Головний лікар обласного наркологічного диспансеру Валерій Скопич зазначив, що нормативна база була дуже розширена для тих, хто зловживає наркотиками. Сьогодні наркозалежні можуть отримати замісну терапію навіть безкоштовно. У той же час в сільській місцевості немає жодної можливості рятувати життя наркотичними речовинами через те, що немає можливості зберігати невеликі кількості наркотичних препаратів. Він додав, що фельдшери, порушуючи закон, інколи носять ці ампули у кишені. Тому потрібно чітко сформулювати зміни, які внести у положення.

"Мова йде про те, щоб розумно, зважено сформулювати і додати в це положення фрази, які би допомогли врегулювати цю ситуацію", – сказав Скопич.

Працівник управління протидії наркозлочинності ГУНП в Івано-Франківській області, майор поліції Віталій Паращук зазначив, що повністю підтримує таку пропозицію, і додав, що до ФАПів та лікарських пунктів у сільській місцевості правоохоронці ставляться лояльно.

Комісія вирішила доручити ДОЗ звернутися в ГУНП, щоб підготувати пропозиції щодо внесення змін у положення, щоб врегулювати питання технічного забезпечення приміщень лікувальних закладів у сільській місцевості, а також екстреної медичної допомоги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: