fbpx

Облрада вимагає перевірити приватизацію Бурштинської ТЕС. ДОКУМЕНТ

Економіка 14:58, 30.06, 2017

Івано-Франківська обласна рада після тривалої дискусії проголосувала за звернення про необхідність перевірки приватизації Бурштинської ТЕС та виконання інвестиційних зобов'язань власниками.

Депутати Івано-Франківської обласної ради наполягають на перевірці умов приватизації Бурштинської ТЕС.

Нагадаємо, у січні 2012 року 45,103% ПАТ "Західенерго" (куди входила і БТЕС) продали DTEK Holdings Limited за 1 млрд 932,1 млн грн. DTEK Holdings Limited Ріната Ахметова була єдиною компанією, яка подала заявку на конкурс.

Як зазначив депутат облради від "Самопомочі" Тарас Виноградник, минулого року БТЕС мала проблеми зі сплатою податків, з постачанням вугілля. Депутати зверталися до міністерства енергетики і АМКУ з вимогою перевірки виконання власником інвестиційних зобов'язань. 

"Якщо ми порушуємо це питання, то маємо знати документи. Ми півтора року витребовували документи, договір був укладений з кіпрською компанією. В додатку були інвестиційні зобов'язання – перелічені, але не була вказана сума інвстицій. Зобов'язання виконувала не кіпрська компанія, яка придбала, а Бурштинська ТЕС. В чому зловживання? НКРЕ встановлювала тариф і закладала в нього частку коштів, які йшли через інвестфонд, завели близько 73 млн грн. В такий спосіб громадяни самі оплатили інвестзобов’язання власників. Відбулося величезне шахрайство, тому що ці кошти мала сплатити приватна компанія-покупець. А гроші витягнули з кишень споживачів. Тому мали би повернути компанію в державну власність. Пропонуємо в зверненні вказати, що пропонується повернути ТЕС у держвласність. Документи подамо депутатам для ознайомлення",  зазначила голова фракції "ВОЛЯ" в облраді Ольга Галабала

Депутат від "Батьківщини" Андрій Іваськів, сам мешканець Бурштина, зазначив, що ТЕС завжди допомагала місту і працювати на станції вважалося престижним. Проблеми почалися, відколи політики запропонували переглянути приватизацію БТЕС,

"Не треба переплітати політику з господарською діяльністю. Люди хочуть одного – зарплат, соціальних гарантій і дихати чистим повітрям. Всі ці рухи незрозумілі про реприватизацію. Треба подивитися, як виконуються зобов’язання ТЕС перед працівниками із зарплати – ці питання турбують громаду в першу чергу, решта на задньому плані",  сказав "батьківщинівець".

Міський голова Бурштина Роксолана Джура згадала, як "Самопоміч" скликала в місті мітинги за повернення ТЕС в державну власність.

"На мітинги приходили близько 100 чоловік, а місто має 15 тисяч 600. Я буду говорити від імені тих містян, які не пройшли на мітинг. За останній рік відбулося 4 страйки на підприємстві. Я шаную позицію керівництва ТЕС, які не розігнали жодного мітингу, і позицію депутатського корпусу Бурштинської міськради. Депутати міськради і голова Бурштина включені в комісію ВРУ, яка буде з'ясовувати питання приватизації і виконання інвестзобов’язань",  зазначила міський голова. 

Значно критичнішим був представник профспілки станції. 

"21 вересня 2011 року на 45 років Ахметову подарували 45% акцій Бурштинської ТЕС. Сьогодні ви прийняли рішення відмовити регіоналу у видобутку надр. У нас 12 блоків, тільки на двох встановлено обладнання очисне, решта 10  без. Правильно говорили, що чорний дим. Людей скорочують скрито. В бригаді було 12 чоловік, зараз 6. Обслуговували шість блоків, тепер 12. Охорона, бухгалтерія, госпвідділ – виведені в аутсорсинг з ТЕС. Люди втратили право на соцпакети. За останні три роки ТЕС показує збитки, в той час як Ахметов з вересня 2016 року заробив мільярд, і всі гроші виведені на Кіпр",  заявив представник профспілки.

Директор ДТЕК Бурштинської ТЕС, депутат обласної ради від "Батьківщини" Андрій Шувар вважає, що в питаннях довкола станції "багато спекуляцій". Він наголосив, що ТЕС працює на газовій групі вугілля і не має стосунку до антрациту з Донбасу, з зони АТО. На підприємстві працюють 1855 осіб, зарплата без затримок. Щодо інвестиційних зобов’язань з реконструкції блоків ТЕС є прогрес: модернізували 5 блоків за два минулі роки. Ще один блок зараз у  реконструкції, буде обладнаний електронним фільтром. За 2016 рік сплачено 400 млн грн податків, з них 300 млн грн  екологічний збір. 

Проект рішення про перевірку приватизації Бурштинської ТЕС за основу підтримали 51 депутат. Ольга Галабала наполягала додати пункт про розірвання договору і повернення ТЕС в державну власність у випадку невиконання власником інвестзобов'язань. Обласна рада підтримала її пропозицію 44 голосами. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: